Top 3 cele mai bune fripturi de pe masa de Crăciun! Secretul unei mese delicioase
De Elena Boruz.
Publicat pe 25.12.2025 la 22:12
Actualizat pe 25.12.2025 la 22:12
Crăciunul nu este doar despre cadouri sau colinde. Este despre momentele petrecute în jurul mesei, în familie. Este perioada din an, când toți cei dragi se strâng acasă și trăiesc clipe de neuitat. Totuși, pentru români este extrem de important și ce se află pe masa de sărbătoare, iar, de obicei, friptura este vedeta serii. Iată trei dintre cele mai bune rețete de fripură!
- Top 3 cele mai bune fripturi de pe masa de Crăciun
- Sfaturi de care orice gospodină ar trebui să țină cont
Este perioada sărbătorilor de iarnă, iar românii nu pot petrece cum se cuvine, dacă nu au pe masă tot ceea ce le trebuie.
Tocmai din acest motiv, am ales cele mai bune rețete de friptură, cu care nicio gospodină nu va da greș.
Top 3 cele mai bune fripturi de pe masa de Crăciun! Secretul unei mese delicioase
1. Friptura de pui
Puiul este alegerea perfectă, dacă vrei o friptură ușoară la digestie, dar cu gust bogat. Pentru a obține un preparat perfect, ar trebui să ții cont de faturile unor bucătari renumiți. Aceștia spun că este foarte important să marinezi puiul cu ulei de măsline, usturoi, zeamă de lămâie și ierburi aromatice pentru un gust intens și suculență sporită.
Marinada nu numai că va înmuia carnea, dar îi va da un profil de aromă complex. Coace puiul într-un cuptor bine încins până când pielea devine auriu-crocanță și carnea se desprinde ușor de os. Lasă puiul să ajungă la temperatura camerei, înainte de coacere, pentru o gătire uniformă
2. Friptura de porc
Porcul rămâne un clasic al sărbătorilor de iarnă datorită combinației perfecte dintre grăsime, aromă și textura suculentă a cărnii. Friptura de porc la cuptor se potrivește atât tradițional, cât și cu twist modern.
Rețetă de bază spune să alegi o pulpă de porc sau cotlet cu un strat ușor de grăsime pentru suculență. De asemenea, ar fi bine să marinezi carnea în vin roșu, usturoi, boia, miere și ierburi aromatice.
Coace la 180-200 de grade Celsius, timp de două-două ore și jumătate, până devine fragedă și rumenă.
Sfaturi pentru friptura perfectă:
Lasă carnea să se odihnească după ce o scoți din cuptor. Acest lucru va permite sucurilor naturale să se redistribuie în carne. Dacă vrei o crustă crocantă, nu îndepărta stratul de grăsime înainte de gătire.
Friptura de vită, o alegere rafinată
Friptura de vită este opțiunea rafinată pentru masa de Crăciun. Aceasta este perfectă dacă vrei ceva care să îi impresioneze pe invitați, spun experții gastronomiei.
Cum se pregătește:
Alege bucăți de carne suculente precum mușchi sau antricot pentru o textură perfectă. Condimentează cu sare mare și piper negru. Stopează rumenirea într-o tigaie încinsă cu unt și usturoi, apoi termină coacerea în cuptor pentru rezultatul dorit.
Secretul suculenței:
Lasă friptura de vită să se odihnească câteva minute după ce o scoți din cuptor. Astfel, sucurile se rețin în interior, iar carnea rămâne fragedă.
Citește și: Cele mai bune rețete de piftie. Care este secretul unui preparat delicios și sănătos



