Risc de orbire pentru cei care nu dorm noaptea. Ce remedii pot exista
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 03.11.2022 la 11:38
Actualizat pe 03.11.2022 la 11:44
Somnul ne ajută să avem mai multă energie, dar și să ne păstrăm organismul sănătos. Lipsa lui poate dezvolta mai multe probleme medicale și nici nu ne dăm seama. Un studiu a scos la iveală că un număr scăzut de ore de somn duce la orbire și nimeni nu își dorește acest lucru.
- Somnul este benefic pentru organismul sănătos
- Lipsa de somn duce la orbire permanentă
Somnul este extrem de benefic pentru un organism sănătos și nu ar trebui să fie neglijat. Mai multe probleme pot să apară dacă dormim prea puține ore în timpul nopții.
Ultimele studii în domeniul medicinei arată că somnolența din timpul zilei, orele puține de somn, dar și sforăitul duc către glaucom. Reprezintă una dintre cele mai întâlnite cauze în ceea ce privește orbirea și va afecta peste 112 milioane de oameni din întreaga lume în următorii ani.
De-a lungul timpului, celulele din ochi care sunt sensibile la lumină încep să se deterioreze și ajung să afecteze nervul optic. Dacă afecțiunea nu va fi tratată la timp, duce către o pierdere permanentă a vederii. Un studiu realizat de UK Biobank a scos în evidență legătura dintre un glaucom și somnul deficitar al oamenilor.
Lipsa somnului duce la orbire
Un factor foarte important este constituit din presiunea internă asupra ochiului care crește în momentul în care se stă culcat, iar hormonii de somn nu sunt la locul lor. Problemele despre anxietatea sau depresia se îmbină cu insomnia și pot crește nivelul de presiune. În acest fel, apare în organism mai mult cortizol, hormonul de stres.
La zece ani distanță de la începerea studiului, 8.690 de persoane din cele 409.000 incluse au dezvoltat glaucom. Vârsta participanților a fost cuprinsă între 50-69 de ani. Mai mulți dintre ei se considerau „bufnițe de noapte” care nu pot să închidă un ochi în acest timp.
Cercetătorii au descoperit că persoanele mai în vârstă și bărbații au un risc crescut de a dezvolta o problemă medicală. Aici se alătură fumătorii și cei care suferă de hipertensiune și diabetici.
Insomniile au dus către formarea unui glaucom. Nivelul optim de somn este cuprins între 7-9 ore, ce este mai mult sau mai puțin, poate duce către o afecțiune. Obiceiurile de somn se pot modifica, astfel că aveți mare grijă pe ceea ce puteți accentul.