Schimbările care apar odată cu modificarea orei pentru perioada de iarnă. Ce recomandări au făcut specialiștii
Publicat pe 01.11.2023 la 08:52 Actualizat pe 01.11.2023 la 10:03
În acest weekend care tocmai a trecut am avut parte de schimbarea orei pentru iarnă. În România, ora s-a schimbat în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, în timp ce ceasurile au fost date cu o oră înapoi. Iată ce spun specialiștii despre simptomele care apar odată cu trecerea la ora de iarnă, dar și cum ne afectează acest proces.
- Ce simptome apar odată cu schimbarea orei pentru perioada de iarnă
- Specialiștii trag un semnal de alarmă
În acest weekend s-a schimbat ora și în România. Trecerea cu o oră înapoi a avut loc, mai exact, în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie 2023, spre duminică, 29 octombrie 2023, atunci când ceasurile au fost date înapoi cu o oră, trecând astfel la ora de iarnă 2023. Însă, puțini știu că atunci când se produce această schimbare de la ora de vară, au loc și o serie de schimbări la nivelul corpului nostru.
Ce modificări apar odată cu schimbarea orei pentru perioada de iarnă
Așadar, specialiștii au vorbit despre situația cu care ne confruntăm, dar și cum ne afectează acest proces de schimbare a orei la cea de iarnă. Concret, odată cu schimbarea orei, apar modificări chiar și în organismul nostru.
“Ora de vară se termină în curând și, deși majoritatea dintre noi se bucură de ora suplimentară de somn, pentru unii oameni schimbarea orei provoacă literalmente dureri de cap.Sfârșitul orei de vară este, de obicei, un factor declanșator pentru durerile de cap în formă de cluster. Atacurile de cefalee în ciorchine pot apărea în fiecare zi timp de șase până la opt săptămâni și apoi dispar într-un ciclu de ciorchine. Legătura dintre schimbarea orei și durerile de cap în lanț este că porțiunea din creier care este și generatoare de dureri de cap în lanț este, de asemenea, porțiunea din creier care ne gestionează ritmurile circadiene, care se află în hipotalamus”, a spus specialistul Dr. Rajkumar Dasgupta.
Persoanele care suferă de migrene
Mai mult decât atât, schimbarea orei afectează multe persoane, mai ales dacă vorbim despre cei care suferă de migrene.
Chiar dacă se arată a fi o schimbare aparent mică, schimbarea orei poate avea un impact semnificativ asupra ritmului nostru circadian, care ne reglează ciclul somn-veghe.
Cu toate acestea, această schimbare a orei nu cauzează în mod direct afecțiuni de sănătate mintală, dar cu siguranță poate avea un efect puternic asupra persoanelor cu afecțiuni preexistente.
"Nu doresc ca nimeni să simtă că trebuie să sufere sau să trăiască cu o stare de spirit care nu se îndreaptă în direcția corectă. Dacă observați o schimbare care vă afectează sănătatea mintală, în special dacă aceasta afectează calitatea vieții, contactați întotdeauna un furnizor de servicii medicale", a mai specificat Dr. Rajkumar Dasgupta.
De cealaltă parte, persoanele cu Alzheimer și demență sunt deosebit de vulnerabile la tulburările de somn, iar perturbarea cauzată de schimbarea orei le poate exacerba simptomele
“Legătura dintre ora de vară și tulburările de somn la persoanele cu Alzheimer și demență este deosebit de îngrijorătoare, deoarece somnul joacă un rol vital în funcția cognitivă și în consolidarea memoriei. Tulburările de somn pot exacerba declinul cognitiv asociat cu boala Alzheimer și demența, făcând și mai dificilă desfășurarea activităților zilnice și menținerea independenței persoanelor”, a mai adăugat Dr. Rajkumar Dasgupta.
CITEȘTE ȘI: De ce se schimbă ora în luna martie. Cum ne ajută ora de vară