Secretele unui gazon reușit la curte
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 25.06.2020 la 16:57
Actualizat pe 25.06.2020 la 16:57
Dacă te uiți la curtea casei tale și-ți imaginezi un gazon perfect verde, tuns cu precizie milimetrică, smuls parcă de la Casa Albă, e timpul să te apuci de treabă. Poate că nu vei avea casa albă, dar măcar gazonul să fie perfect. Și nu-i o sarcină chiar atât de dificilă, cât timp urmezi niște sfaturi simple.
Investește într-o mașină bună
Dacă vrei să-ți transpui visul în grădină, ia-ți o mașină de tuns iarba bună. Poți chiar s-o cumperi în rate de la Dedeman, ca să fie investiția mai ușoară pentru buzunare. Cum arată o mașină bună? Cam toate arată la fel, dar diferențele apar la specificații. Uită-te după putere, manevrabilitate, rază mare de tăiere, colector încăpător. Sau roagă un reprezentant al magazinului să te îndrume.
Tunde des și puțin
Ai însămânțat, ai așteptat, iar vegetația și-a făcut apariția. Să trecem la tuns. Dar nu te grăbi să tunzi tot gazonul periuță. Mai degrabă, scurtează-i firele cu până la 5 centimetri. Schimbă direcția la fiecare lungime de curte, ca să obții linii paralele ca pe stadioanele britanice. Și repetă operațiunea mai des, dar cu aceeași grijă la lungime. Ba mai mult, când va lovi canicula pe la mijlocul verii, e recomandat chiar să lași gazonul și mai înalt, ca să fie rădăcinile protejate.
Lasă solul să respire
Firele sănătoase sunt semnele unui sol sănătos. Din păcate, solul se compactează cu timpul. Din fericire, există și aici soluții. Cu ajutorul unei furci banale, poți să faci găuri în gazon din loc în loc. Aceste goluri permit solului să respire și ajută la irigarea bună a rădăcinilor. Dacă ai prea puțin timp la dispoziție sau prea mulți metri pătrați în curte, poți să apelezi și la un scarificator electric sau pe benzină.
Hrănește și irigă
Când tai iarba, mai tai și din nutrimente. Așa că trebuie să refaci stocurile peluzei printr-o fertilizare periodică. În fiecare lună, de preferat pe timp de primăvară, e bine să hrănești gazonul cu un amestec de azot, potasiu și fosfor. Bineînțeles, iarba crește cel mai bine cu apă. Cât de mult și cât de des uzi gazonul depinde de temperaturi și expunere la soare. De regulă, chiar firele de iarbă te vor anunța dacă le e sete sau nu, după culoare. La început, imediat după plantare, gazonul are nevoie de multă apă, cam o dată pe zi. Ulterior, „ascultă-ți” peluza și reglează irigația în consecință.
Pândește buruienile
Uneori, nu crește doar ce plantezi tu. Dacă solul prezintă probleme și dezechilibre nutritive, o să mai răsară și câte o buruiană pe alocuri. Cea mai simplă metodă este să-i oferi peluzei o mână de ajutor. Adică să scoți toate buruienile cu mâna ta. Ai grijă să le extragi cu tot cu rădăcină, ca să stârpești problema din sursă. Dacă te confrunți cu o invazie, ai putea să apelezi la un erbicid. Dar evită să-l aplici în faza de însămânțare.
E vremea perfectă să-ți dedici timpul creșterii gazonului. Cu unelte de calitate, eventual cumpărate în rate prin CardAvantaj, te apuci de treabă imediat. Și te vei bucura mai repede de o peluză verde, impecabilă, numai bună pentru zilele cu soare care urmează.