Sf. Calinic de la Cernica, sărbătorit pe 11 aprilie. Cine a fost și ce minuni a săvârșit
Publicat pe 11.04.2023 la 09:51 Actualizat pe 11.04.2023 la 10:29
Sfântul Ierarh Calinic, cunoscut și sub numele de Sfântul Calinic de la Cernica, este sărbătorit astăzi, pe data de 11 aprilie. Timp de 32 de ani, acest sfânt a fost stareț la Mănăstirea Cernica, după care a fost episcop la Râmnicu-Vâlcea. Iată cine a fost Sf. Calinic de la Cernica, dar și ce minuni a săvârșit!
- Sf. Calinic de la Cernica este sărbătorit astăzi
- Cine a fost acest sfânt
- Minunile pe care le-a săvârșit
Cine a fost Sf. Calinic de la Cernica
Sfântul Calinic de la Cernica s-a născut în București, pe data de 7 octombrie 1787, iar el a urmat să fie botez la Biserica Sf. Visarion, sub numele de Constantin. Părinții lui au fost credincioșii ortodocși Antonie și Floarea. În anul 1806, Calinic a intrat în Mănăstirea Cernica, după ce l-a ascultat pe cuviosul stareț Timotei.
În data de 12 noiembrie 1808, Constantin a fost tuns monah sub numele de Calinic. În data de 3 decembrie 1808, Calinic a devenit hirotonit ierodiacon. În anul 1817, Calinic s-a dus pe Muntele Athos și a trăit acolo un an, pentru a culege învățături și taine. După ce s-a întors, acesta a fost numit stareț la Mănăstirea Cernica.
Minunile săvârșite de Sf. Calinic
Sfântul Calinic de la Cernica a săvârșit foarte multe minuni. Cea mai importantă minune s-a întâmplat în anul 1854, într-un sat din Târgu Jiu, când fii unui bogătaș l-au rugat pe Calinic să țină o slujbă pentru tatăl lor, care s-a stins din viață de mai mulți ani. Bărbatul a fost dezgropat, iar Sf. Calinic i-a citit o rugăziune de dezlegare a păcatelor, deoarece trupul lui nu putrezise. În timpul în care acesta citea rugăciunea, trupul bogătașului s-a prefăcut în țărână.
O altă minune mare s-a întâmplat când slujea Sfânta Liturghie. La slujbă a fost adusă o femeie în lanțuri, pentru că era chinuită de un spirit necurat. Sfântul Calinic i-a citit o rugăciune de vindecare și i-a spus „În numele Domnului nostru Iisus Hristos, scoală-te!”. În momentul în care Cuviosul a spus aceste vorbe, femeia s-a ridicat și a fost vindecată.
Rugăciune către Sf. Calinic de la Cernica
Următoarea rugăciune trebuie să o rostești astăzi, 11 aprilie, când este sărbătorit Sfâtul Calinic de la Cernica:
„Doamne, Dumnezeul mântuirii mele, nu credeam şi nu doream să mor otrăvit”. Atunci, în umbra nopţii, un glas de taină i-a răspuns: „Nu vei muri de otravă. Scoală-te şi fii sănătos, că nu după mult timp vei fi episcop la Râmnicu-Vâlcea, unde vei îndrepta Biserica şi clerul care este în scăzământ”.
Pomenirea ta cea purtătoare de lumină, Sfinte Ierarhe Calinic, veseleşte sufletele celor credincioşi; şi atingerea sicriului sfintelor tale moaşte sfinţeşte simţirile şi dăruieşte tămăduiri. Pentru aceasta, după datorie te cinstim pe tine şi cu bucurie îţi strigăm: Bucură-te, Părinte, de Dumnezeu însufleţite!
Doamne, Dumnezeul părinților noștri, Tu care ai scăpat neamul lui Israil din robia Egiptului și l-ai dus în Pământul făgăduinței, întoarce-ți privirile și către fiii României și-i luminează pe dânșii.
Raza Sfântului Duh întru tine sălăşluindu-Se, Preacuvioase, blând, smerit şi cu totul fără de răutate te-ai arătat; mângâierea celor scârbiţi, bogăţia celor lipsiţi, izbăvirea celor robiţi şi tuturor îndreptare.
Înţelepciunea cea de sus învăţând şi bogăţia faptelor bune agonisind, pe credincioşi i-ai luminat, Preasfinţite, veselind inimile dreptmăritorilor creştini cu cuvintele tale şi taberile demonilor sfărâmându-le. Drept aceea, răsplătirea ostenelilor tale ai luat, după vrednicie, primind cununa Darului Celui de Sus, Părintele nostru Calinic. Roagă-te Lui Hristos Dumnezeu iertare de greşeli să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta.
Cu focul Tău cel atotputernic, curăță inimile lor și revarsă asupră-le duh de Dreptate și de Frăție. Precum, în veacurile trecute, Tu le insuflai bărbăția și-i făceai a învinge pe cei ce voiau a le cotropi căminele, așa și astăzi, Doamne, insuflă-le iubirea de Țară, pentru ca toți să-și dea mâna spre a face binele.
Cu Sfântul Tău Duh, fă, Doamne, ca românii să aleagă pe cei mai vrednici și mai tari în credința lor, spre a sprijini dorințele folositoare Țării. Doamne, Dumnezeul părinților noștri, Tu ești Drept și Atotputernic; nu vei părăsi pe cei ce nădăjduiesc întru Tine. Ajută-i, Doamne, în ziua încercării, ca din inimă curată să poată lăuda Preasfânt Numele Tău şi în veacul veacurilor. Amin!”, este rugăciunea pe care trebuie să o spui astăzi.
Citește și: Ce rugăciune trebuie să spui în Marțea Luminată. Îți aduce armonie și pace în suflet