(P) Sfaturi esențiale de întreținere pentru un website WordPress
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 25.11.2022 la 15:18
Actualizat pe 25.11.2022 la 15:18
În general, un website WordPress nou nu are probleme de viteză, conflicte între plugin-uri și nu are erori. Sunteți entuziasmat și abia așteptați mii de cititori pe website-ul dvs. în fiecare săptămâna. După o vreme însă website-ul dvs. aparent perfect începe să prezinte probleme de viteza, să apară probleme tehnice legate de actualizări de plugin-uri sau tema sau cineva din echipa dvs. ar putea face o greșeală. Ce s-a întâmplat? Ei bine, totul are nevoie de întreținere iar website-ul dvs. WordPress nu este o excepție. Daca vă întrețineți website-ul în mod corespunzător, acesta va funcționa corect.
Sfaturi de întreținere pentru un website WordPress
1. Efectuați copii de rezervă regulate
Acest task poate părea irelevant pana ce website-ul dvs. este ținta unui atac sau ștergeți un fișier din greșeală. Copiile de rezerva WordPress sunt importante pentru că vă pot salva din situații dificile - restaurarea unui fișier poate dura câteva minute în timp ce refacerea unui website poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni.
Backup-ul unui website WordPress se poate realiza cu ajutorul unui plugin de backup, precum BackWPup dar și cu ajutorul providerului de găzduire, mai ales dacă este unul specializat - exemplu.
2. Actualizați nucleul WordPress, tema și pluginurile
Un alt mod important de a va întreține website-ul WordPress este de a-l menține actualizat. La fel ca orice alt software, WordPress primește actualizări regulate. Cu toate acestea, milioane de site-uri WordPress rulează încă versiuni vechi ale core-ului WordPress ceea ce le expune la atacuri informatice.
Același lucru este valabil si pentru temele si pluginurile dvs. Un procent ridicat de atacuri reușite asupra unor websituri WordPress au la origine vulnerabilitățile plugin-urilor. Pentru a preveni acest lucru, actualizați temele și pluginurile ori de cate ori este necesar.
Instalați doar teme si pluginuri de încredere. Înainte de a instala o tema, verificați daca exista recenzii si evaluări oneste.
3. Ștergeți temele si plugin-urile pe care nu le utilizați
De ce sa păstrați o tema sau un plugin daca nu aveți nevoie de acestea? Consuma spațiu si va pot cauza probleme. Decideți ce pluginuri si teme utilizați si păstrați-le. Ștergeți-le pe cele pe care nu le utilizati. Daca aveți vreodată nevoie de ele în viitor, le puteți descarcă din nou. Aceasta este o practica simpla, dar va avea ca rezultat un site web mai rapid și mai sigur.
Rețineți ca fiecare linie de cod suplimentara pe care o lăsați pe site-ul dvs. este o cale prin care ați putea deveni ținta unui atac.
4. Verificați in mod regulat si optimizați site-ul pentru viteză
Primul lucru pe care un utilizator îl observa la un site web este viteza acestuia. Daca încărcarea websitului durează mai mult de 3 secunde aceștia devin frustrați si trec la următorul site web. Pentru a vă păstra vizitatorii, optimizați-vă site-ul pentru viteză. Nu doar că veți reține vizitatorii pe site-ul dvs. însă va veți îmbunătăți poziția in clasamentul motoarelor de căutare. Google si alte motoare de cautare iau in calcul viteza de încărcare atunci când returnează rezultatele căutărilor.
Pentru a optimiza viteza, iată 3 etape recomandate:
- Activați cache-ul websitului
Acesta este cel mai rapid mod de a îmbunătăți performanța site-ului dvs., chiar si pentru un website informativ pe teme veterinare Este o tehnică care funcționează astfel:
Un utilizator vizitează o pagina. Daca pagina nu se află in cache, aceasta este generată din baza de date și servită vizitatorului. In acest moment, WordPress stochează pagina în cache.
Sa presupunem că 3 minute mai târziu, un alt vizitator (sau același) vizitează aceeași pagină. De data aceasta, versiunea din cache a paginii este servită ceea ce economisește timp si resurse de server.
- Optimizați imaginile
Imaginile va ajuta sa captați atenția cititorilor dvs. Declanșează emoție si va pot îmbunătăți poziționarea in rezultatele motorului de căutare. Cu toate acestea, prea multe imagini va pot încetini site-ul daca nu le optimizați.
Optimizarea imaginii este o tehnica de reducere a dimensiunii imaginilor dvs., păstrând in același timp calitatea acestora. Va recomandam in acest sens sa citiți si articolul nostru referitor la comprimarea imaginilor: WebP: Ce este si de ce să îl folosiți?
WP Smush, Compress JPEG and PNG images sunt instrumente utile pentru optimizarea imaginilor dvs. in WordPress.
- Activați funcția "Lazy loading"
Aceasta funcție ajută la îmbunătățirea vitezei de încărcare inițiale a unui site web. Iată cum funcționează: atunci când un vizitator încarcă o pagina, WordPress va amâna încărcarea unor resurse pana când acestea sunt necesare (adică atunci când derulați la acea secțiune). Pluginurile WordPress Lazy Load sau a3 Lazy Load sunt utile pentru a implementa funcția "lazy loading" pe site-ul dvs. web.
5. Consolidați securitatea site-ului dvs.
La fel ca orice alt software, WordPress poate fi ținta unui atac daca nu urmați cele mai bune măsuri și practici de securitate.
- Utilizați un plugin de securitate
Acesta este cea mai simplă alegere atunci când vine vorba de securitatea WordPress. Instalați si activați un plug in de securitate bun, cum ar fi WordFence Security. Un plugin de securitate ideal este actualizat in mod regulat și vă poate proteja și site-ul de malware.
- Folosiți parole puternice
Parola dvs. este precum ușa unei case. Cu cat este mai puternica, cu atât va fi mai greu pentru hoți sa intre. Din păcate, mulți utilizatori WordPress nu țin cont de această recomandare. Mii de hack-uri WordPress sunt rezultatul unor parole slabe.
Una dintre cele mai populare parole printre utilizatorii WordPress este „123456”. In mod similar, o mulțime de site-uri web utilizează numele de utilizator implicit „admin”. Daca vă pasă de securitate, nu ar trebui să le utilizați pe niciunul dintre site-urile dvs. De asemenea, nu utilizați aceleași parole pentru toate site-urile web.
Ați observat probabil ca pe site-uri web foarte securizate sunteți forțat sa va schimbați parola după o perioada. Acesta este alt lucru pe care îl puteți face pentru a vă menține securitatea site-ului WordPress.
- Activați autentificarea cu 2 factori (2FA)
Nu contează cât de sigură este parola dvs., există întotdeauna posibilitatea ca aceasta sa fie descoperita. 2FA este o tehnică care implică conectarea la site-ul dvs. web cu parola si încă un alt mijloc. Celelalte mijloace ar putea fi un mesaj text, un apel telefonic sau o parola unică (OTP).
Securitatea site-ului dvs. WordPress depinde de sistemele pe care le puneți în funcțiune pentru a-l proteja si a întări securitatea acestuia. Odată cu creșterea brusca a atacurilor bazate pe ghicirea parolelor, informațiile sensibile ale utilizatorilor dvs. si accesul la site-ul dvs. sunt mai expuse riscului ca niciodată.
Acesta este motivul pentru care este atât de important sa va protejați site-ul in continuare prin adăugarea autentificării cu doi factori pe WordPress. Deci, chiar dacă un hacker intra in posesia parolei dvs., el nu poate intra in site-ul dvs. (cu excepția faptului ca are acces la telefonul dvs., ceea ce este extrem de puțin probabil).
Pentru a activa autentificarea cu doi factori pe site-ul dvs. WordPress, utilizați pluginul gratuit WP 2FA – Two-factor authentication for WordPress.
După instalarea si setarea oricărui plugin, va apărea un nou câmp pe pagina dvs. de autentificare WordPress pentru un cod de securitate suplimentar.
Aceasta metoda trebuie utilizata alături de alte masuri de securitate cuprinse in aceasta lista.
6. Optimizați frecvent baza de date
Cand este proaspăt instalata, baza de date WordPress este curata si bine organizata. Pe măsura ce site-ul web creste, aceasta devine treptat tot mai mare si poate afecta viteza site-ului dvs. Acest lucru se datorează faptului ca baza de date WordPress stochează toate postările, paginile, comentariile, categoriile, utilizatorii, etichetele, câmpurile personalizate si alte setări WordPress.
Înainte ca baza de date sa fie dezorganizata, curățați-o. WP-Optimize sau WP Database Backup sunt exemple de pluginuri de baze de date WordPress. Instalati-le si configurati-le pentru a va optimiza baza de date.
Desigur, faceți întotdeauna o copie de rezerva completa a site-ului si a bazei de date pentru realizarea optimizărilor. Nu uitați ca exista servicii specializate de mentenanță pentru website-uri WordPress care pot prelua aceste sarcini oferindu-vă mai mult timp pentru a va ocupa de afacerea dvs.
7. Verificați si remediați link-urile nefuncționale
Linkurile nefuncționale sunt linkuri care va îndreaptă catre o pagina de „Eroare 404”. Acestea apar atunci când redenumiți sau mutați o pagina web fără a va schimba linkurile interne. Este recomandat sa le căutați si sa le remediați din când in când.
Link-urile nefuncționale va pot distruge eforturile SEO si va pot îndepărta vizitatorii. Deci, trebuie sa va asigurați ca va curățați structura de linkuri interne. Daca site-ul dvs. web este unul mic, remediere manuala a link-urilor este ușoara. Dar pe măsura ce site-ul dvs. web creste, este posibil sa nu aveți capacitatea de a testa link-urile unul cate unul.
Din fericire, servicii precum Google Analytics vă pot salva deoarece veți putea vizualiza o lista detaliată a linkurilor care duc la pagini de eroare 404. Apoi, puteți remedia aceste linkuri redirecționând-le către o pagină adecvată.
8. Testați din când în când formularele
Exista mai multe buildere de formulare WordPress care va pot ajuta sa creați formulare frumoase pe site-ul dvs. web. Cu toate acestea, formularele pot înceta la un moment dat sa funcționeze bine. Acest lucru se poate datora unei configurări greșite pe serverul dvs. de găzduire WordPress sau unei probleme cu serverul dvs. de e-mail.
De asemenea, apare de obicei după o actualizare a nucleului site-ului dvs., a pluginurilor și a temelor.
Daca afacerea dvs. se bazează pe website-ul dvs., formularele sunt adesea esențiale pentru vânzările dvs. si păstrarea clienților. Prin urmare, trebuie sa va verificați regulat formularele pentru a vă asigura că funcționează in continuare bine.
9. Verificați și optimizați periodic site-ul dvs. pentru dispozitive mobile
Căutările de pe mobil pe Google sunt importante, nu mai trebuie sa detaliem acest lucru. Iată de ce optimizarea site-ului dvs. pentru mobil este extrem de importantă. Pe măsura ce faceți modificări pe website, trebuie sa mențineți site-ul optimizat pentru diverse dispozitive mobile.
Este recomandat să verificați periodic site-ul de pe mobil pentru a va asigura ca se încarcă rapid, in caz contrar jumătate din vizitatorii dvs. vor părăsi site-ul dvs. De asemenea, testați daca site-ul dvs. se afișează corect pe diferite device-uri si este ușor de navigat. Puteți utiliza instrumentul Mobile-Friendly Test de la Google in acest sens.
10. Monitorizați activitatea utilizatorilor
Daca aveți mai mulți utilizatori pe website-ul dvs., va trebui sa dețineți controlul. Acest lucru este posibil numai atunci când aveți un jurnal de activități ale utilizatorului WordPress, care ține evidența tuturor activităților de pe site-ul dvs.
Atunci când un utilizator generează o eroare care vă poate afecta site-ul web, jurnalul utilizatorului arata cine a făcut modificarea, când s-a întâmplat schimbarea si adresa IP de la care a apărut schimbarea. Toate aceste informații sunt vitale atunci când încercam sa depanăm si să rezolvăm problema înainte de a fi prea târziu.
WP Activity Log este un plugin util in acest scop. Nu numai că urmărește activitatea utilizatorilor, ci ajuta la identificarea comportamentelor suspecte și prevenirea atacurilor.
Concluzie
În timp ce crearea unui site web este o operațiune unică, mentenanța acestuia este continuă. Am enumerat in acest articol câteva recomandări pentru întreținerea unui website WordPress precum efectuarea de copii de rezerva regulate, actualizarea nucleului, temelor si pluginurilor WordPress, ștergerea pluginurilor neutilizate, optimizarea bazelor de date, remedierea link-urilor nefuncționale, etc. însă este important sa rețineți că întreținerea unui website WordPress este o activitate complexă, nu doar un checklist peste care sa ne uităm din când in când.