Sfaturi pentru a nu fi păcălit în vacanța din Grecia. Ce se întâmplă dacă ești turist și ți se cere să faci poze necunoscuților
Publicat pe 28.05.2022 la 17:25 Actualizat pe 28.05.2022 la 17:25
Românii aleg adesea plajele din Grecia ca destinație de vacanță, iar priveliștile de care au parte cu siguranță nu dezamăgesc, dar escrocheriile care sunt la tot pasul ar putea să le strice cheful de distracție. Dacă sunteți printre cei care vreți să petreceți o vacanță pe plaiurile elene în vara aceasta, iată câteva sfaturi ca să nu fiți păcăliți!
- Sfaturi pentru a nu fi păcălit în vacanță
- Ce trucuri folosesc escrocii
Insulele din Grecia, în special Mykonos, sunt destinații preferate de români pentru vacanța de vară. Din păcate, există și părți mai puțin bune pe tărâm grecesc, cum ar fi escrocheriile ce se fac la tot pasul. Partea bună este că mai jos aveți câteva sfaturi pentru evita să fiți păcăliți.
Sfaturi pentru a nu fi păcălit în Grecia, când te afli în vacanță
Site-ul Wiki for travel a dezvăluit cele mai comune șase escrocherii care se practică în cazul turiștilor veniți în vacanță în Grecia.
Una dintre cele mai întâlnite escrocherii este cea care începe atunci când o persoană te roagă să le faci o poză. Astfel, când îți dau camera foto și, când le-o dai înapoi, o scapă pe jos intenționat și dau vina pe tine pentru că s-a stricat, apoi îți cer bani pe aparat. Sfatul în acest caz este simplu de urmat: refuză să faci poze unui necunoscut.
De asemenea, turiștii sunt păcăliți adesea când folosesc taxi-urile pentru transport. Pentru a nu cădea în plasă, se recomandă să ceară șoferilor să pornească aparatul de taxare de îndată ce se urcă în mașină și să se uite pe hartă pentru a vedea cât ar trebui să dureze călătoria lor, pentru a evita taxarea unei sume aleatorii și un drum mai lung cu plată mai mare. Înainte să intri în taxi, verifici cât ar trebui să dureze cursa pe Google Maps sau Waze și îl întrebi pe șofer cât ar dura cursa, pentru a vedea dacă are de gând să meargă pe o rută mai lungă.
Există și situația când o persoană se apropie de tine la un bancomat și pretinde că vrea să te ajute să eviți taxele bancare locale, dar de fapt vrea să îți scaneze cardul cu un aparat pe care îl au în buzunar și să se uite în timp ce îți introduci codul PIN pentru a-ți goli contul mai târziu. Cel mai bine este ca atunci când introduci PIN-ul, să îl acoperi cu mâna și să refuzi orice ajutor. De asemenea, ar fi și mai indicat să pleci cu un card de credit care nu percepe taxe pentru valută și numerar care poate fi schimbat la o bancă locală.
Foarte întâlnite sunt escrocheriile care încep la agățat. Două femei sau doi bărbați pot începe să vorbească cu tine și să te convingă să mergeți la un bar din apropiere, cu care sunt parteneri. Noii prieteni se vor oferi să plătească o mică parte din notă, însă tu riști să plătești până la 10 ori mai mult, iar dacă refuzi să plătești vei fi escortat de bodyguarzi la un bancomat pentru a retrage suma cerută. Dacă ieși la agățat, cel mai bine e să sugerezi tu barul și ceri meniul de cum ajungi acolo, pentru a vedea prețurile.
Turiștii pot fi păcăliți și când cineva aruncă puțină pastă albă pe umărul lor, pentru a-i face să creadă că este găinaț. Astfel, un localnic se oferă să te ajute să cureți mizeria, dar îți umblă și prin buzunare. Sfatul este să refuzi orice ajutor de la localnici și să-ți ții bunurile într-un buzunar interior.
Se mai poate să întâlnești bărbați care organizează jocuri de ghicit, folosind trei cutii și o minge. O persoană ghicește sub care cutie se află mingea, iar bărbatul îi oferă un premiu în bani. Apoi, același lucru se întâmplă cu o altă persoană.După ceva timp, se adună din ce în ce mai mulți oameni și bărbatul întreabă aleatoriu un trecător unde se află mingea, timp în care alți membri ai grupului îl buzunăresc. Pentru a nu fi victima unei astfel de situații eviați mulțimile și țineți-vă bunurile cât mai ascunse.