Sigilarea molarilor permanenți la copii - beneficii și recomandări ale specialiștilor
Publicat pe 19.11.2018 la 10:56 Actualizat pe 19.11.2018 la 11:00
Grija pentru sănătatea dentară a celor mici este un lucru de care orice părinte trebuie să țină cont, încă de la primii dinți apăruți în gurița celui mic. Igiena corectă și controalele amănunțite la medicul pedodont nu se traduc altfel decât printr-o sănătate perfectă a danturii copilului, dar și printr-o educație de bun augur în ceea ce privește sănătatea cavității orale, lucru ce va rămâne adânc întipărit în viața unui viitor adult. Problemele de dinți nu apar pe măsură ce anii trec, ci pot fi o realitate cu care pacienții se pot confrunta încă de la vârste fragede.
Fie că discutăm despre o carie netratată sau despre o lipsă de educație, în ceea ce privește periajul corect, aceste hibe se transformă (încet dar sigur) în probleme mult mai grave peste ani. Sigilarea molarilor permanenți reprezintă o măsură de fiecare părinte trebuie să țină cont, pentru sănătatea orală a celui mic. Ce înseamnă această procedură? Care sunt avantajele sale? Ce recomandări oferă specialiștii pedodonți cu privire la sigilarea molarilor permanenți la copii? Ei bine, despre toate acestea discutăm astăzi în articolul de mai jos:
Ce înseamnă sigilarea molarilor permanenți?
Sigilarea molarilor permanenți reprezintă o procedură de imunizare a suprafețelor dentare cu reliefuri accentuate și se recomandă micuților pacienți cu un risc cariogen crescut. Astfel, reliefurile ocluzale și orale la dinții erupți se închid, evitându-se astfel riscul apariției timpurii a plăcii bacteriene, în nișele ecologice de carie.
Sigilarea molarilor permanenți la copii se recomandă după împlinirea vârstei de 6 ani, cu o condiție: dinții supuși acestui tratament să nu fi fost în prealabil afectați de carii. Chiar dacă întregul proces poate părea destul de traumatizant, mai ales pentru un puști de câțiva anișori, procedura nu este deloc dureroasă. Sigilarea dinților permanenți nu presupune nici folosirea frezei și nici anestezia, dar înlătură extrem de eficient riscul apariției cariilor.
O simplă vizită la o clinica stomatologica ce oferă servicii complete de pedodonție îți poate oferi imediat toate răspunsurile de care ai nevoie, pentru ca cel mic să se bucure de un tratament profesional și deloc dureros.
Beneficiile sigilării molarilor permanenți
Oricât de mult ți-ai dori ca cel mic să urmeze un periaj corect, vârsta prea fragedă, neatenția și lipsa de experiență pot face ca resturile alimentare dintre spațiile interdentare să nu fie înlăturate corespunzător. De aici și până la apariția primelor carii nu va mai fi decât o chestiune de timp. De aceea, sigilarea șanțurilor și a fosetelor înlătură riscul dezvoltării leziunilor carioase în zona respectivă.
Sigilarea molarilor permanenți nu doare absolut deloc. Este o procedură ce durează aproximativ 10-15 minute, fiind o tehnică ușor de tolerat de pacienții cu vârste fragede. În șanțurile interdentare și fosete se va aplica un material specific (sigilant), pentru ca mai apoi, zonele ocluzale ale dințișorilor să fie netede. Astfel, periajul corect (dimineața și seara) va fi mult mai ușor de realizat.
Iată alte avantaje ale sigilării molarilor permanenți la copii:
- Tehnica este non-invazivă și nu presupune utilizarea frezei;
- Este o tehnică de rutina simplă și deloc nocivă;
- Sigilarea nu aduce niciun prejudiciu dinților celui mic;
- Oferă protecție vitală în perioada în care riscul apariției cariilor este ridicat;
- Excesul de sigilant poate fi cu ușurință sesizat și îndepărtat.
Recomandări ale specialiștilor
Medicii pedodonți recomandă sigilarea molarilor la copii, atunci când micuții prezintă un risc de dezvoltare a cariilor ridicat, sau atunci părinții sunt conștienți de faptul că igiena orală a copiilor nu este corespunzătoare. De asemenea, această tehnică este recomandată copiilor care consumă multe dulciuri sau care nu beneficiază de fluoroprofilaxie.
În cazul în care micii pacienți prezintă șanțuri dentare mult mai exprimate morfologic (fiind de altfel zone cu risc ridicat de carii), sigilarea molarilor permanenți este o soluție de bun augur pentru o sănătate orală excelentă. În aceeași măsură, se recomandă aplicarea acestui tratament, în cazul în care copiii prezintă colorații ale smalțului la nivelul șanțurilor și al fosetelor, dar la care nu s-au pus în evidență carii dentinare subiacente, prin examenul clinic și radiologic.
Asigură-i celui mic sănătatea orală de care fiecare copil are nevoie, printr-o tehnică deloc dureroasă și extrem de rapidă, ce garantează beneficii uimitoare pentru igiena sa dentară!