Superstiții despre candelă. Ce înseamnă dacă se stinge fără motiv
Publicat pe 04.04.2023 la 12:40 Actualizat pe 04.04.2023 la 12:40
Candela sau lumânarea este una dintre cele mai folosite obiecte în rândul credincioșilor ortodocșilor atunci când se află la Biserică. Însă, puțini știu că aceasta poate fi aprinsă și în locuință. De ce este bine să avem candela aprinsă în casă și ce înseamnă dacă aceasta se stinge fără motiv.
- Superstiții despre candelă
- Ce înseamnă dacă candela se stinge fără motiv
O practică des întâlnită la creștini este aprinderea de candele sau lumânări înaintea icoanelor. În Biserica, această acțiune este săvârșită de preoți și monahi, în timp ce acasă credincioșii pot face acest lucru de unii singuri.
De ce aprindem candela în casă
Mai exact, se spune că, prin lumina candelei, credincioșii aduc o mică jertfă lui Dumnezeu. Acesta este un semn de recunoștință pentru toate binefacerile asupra vieții noastre.
Așadar, aprinderea acestor candelele, de obicei de culoare roșie sau albă, este considerată de preoți drept o manifestare a faptului că lumina este credință, iar lumina este Hristos. Untdelemnul și fitilul care ard în candelă arată că viața omului trebuie închinată lui Dumnezeu.
Superstiții din bătrâni despre candelă
Cei care obișnuiesc să aprindă adesea aceste candele știu că în cazul luminii candelei care sunt aprinse pentru vegherea icoanelor este semn rău dacă flacăra se stinge. Atunci când are loc acest proces trebuie să ne așteptăm la întâmplări mai puțin obișnuite.
Cei în vârstă susțin că ţinerea candelei aprinse întârzie venirea morții.
De câte ori se aprinde candela
Preotul Andrei Atudori le-a mărturisit credincioșilor că ar fi foarte bine să fie ținută aprinsă candela cât mai mult timp.
„Candela ne ajută în primul rând la adunarea minții și la odihnirea gândurilor. Lumina lui Hristos luminează tuturor. În Biserica de Răsărit, totul este lumină, căci în toate transpare Hristos, Lumina lumii. De aceea, ține candela aprinsă cât de des poți și dă slavă lui Dumnezeu pentru toate.“, a spus preotul Andrei Atudori.
CITEȘTE ȘI: Ce rugăciune se spune la aprinderea candelei