Tarhonul - beneficii, contraindicații și cum se folosește în bucătărie
Publicat pe 23.07.2021 la 16:09 Actualizat pe 23.07.2021 la 17:14
Multe sunt plantele care se pot folosi atât în bucătărie, cât și în medicină și tratament de tot felul, fie ele pentru sănătate sau înfrumusețare. Una dintre aceste plante-minune este și tarhonul, care are numeroase beneficii pentru organismul nostru.
- Tarhonul are mai multe beneficii pentru sănătate
- Cum îl poți folosi în preparate, dar și în sănătate
Ce este tarhonul și ce conține
Tarhonul este o plantă care are o durată de viață mai lungă de doi ani, folosită atât în scop culinar, cât și medicinal. Crenguța verde este o sursă nemaipomenită de minerale, fier, zinc, calciu, magneziu, etc. Originară din Europa, Asia, America de Nord și Mexic, tarhonul crește la aproximativ 120 de cm înălțime, producând frunze mici, subțiri, dar foarte aromatice.
Ce beneficii are tarhonul
Tahornul este o plantă foarte benefică, nu doar pentru a da gust preparatelor, ci și pentru a îmbunătăți starea de sănătate.
Folosit în detă
Dieta care conține tarhon este una foarte ușoară, datorită antioxidanților prezenți în plantă, dar și conținutului său mare de vitamine și minerale. Are vitamina A și fier, precum și vitamica C și B6, dar și potasiu și calciu. Unele cercetări chiar au demonstrat că tarhonul îmbunătățește compoziția musculară a corpului.
Pentru durerile de dentare
Tarhonul este foarte bun și pentru a ameliora durerile dentare supărătoare. Pentru a scăpa de senzația incomodă, mestecați pur și simplu puțin tarhon. Datorită conținutului de eugenol, durerea este diminuată rapid. Tarhonul poate fi folosit și pentru scăderea inflamației de la nivelul gingiilor.
Ca sedativ
Ceaiul de tarhon vă poate reda starea de liniște pierdută pe parcursul unei zile solicitante la locul de muncă. Cu un ușor efect sedativ, planta vă va ajuta să adormiți mult mai rapid și mai ușor, dar și mai bine, asta dacă prezentați deficiențe și suferiți de insomnie.
Ce contraindicații are tarhonul
Este de evitat folosirea preparatelor medicinale cu tarhon de către femeile însărcinate, putând provoca contracții puternice. Nici femeile care alăptează nu este bine să folosească această plantă. De asemenea, nici copiii sub șase ani nu ar trebui să consume preparate ce conțin tarhon, decât sub strictă supraveghere medicală. O altă contraindicație o reprezintă expunerea la soare. Cine vrea să se bronzeze trebuie să nu fi consumat înainte tarhon, pentru că este posibilă iritarea, alergia sau arsurile solare.
Tarhonul în bucătărie - cum îl folosești pentru a te bucura de beneficiile lui
În bucătărie, tarhonul se folosește ca plantă aromatică, ce dă preparatelor un iz proaspăt, având gust de lemn dulce sau chiar anason. Nu exagerați însă, mai ales dacă este prima îcercare. Este foarte posibil să nu vă împăcați prea bine cu gustul.
Cum se face ceaiul de tarhon și ce beneficii are
Ceaiul de tarhon este foarte bun și pentru ameliorarea durerilor digestive, cât și pentru ameliorarea stării de nervozitate și a anxietății. Nu există o limită în ceea ce privește cantitatea. Adăugați o lingură de tarhon proaspăt într-o ceașcă cu apă fiartă, apoi lăsați să se infuzeze timp de 10 minute.
Citește și: Condimentul care vindecă o mulţime de boli şi poate înlocui sarea! Foloseşte-l zi de zi