Țările din Europa unde se consumă cel mai mult alcool. Cum arată topul
Publicat pe 24.08.2024 la 10:12 Actualizat pe 24.08.2024 la 10:12
Țările din Europa unde oamenii obișnuiesc să consume cel mai mult alcool. Iată cum arată topul! Datele recente oferite de specialiștii din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
- Țările europene unde se consumă mult alcool
- Care este topul
Conform datelor recente ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), consumul de alcool în Europa a înregistrat o scădere în multe țări, dar în altele, acesta a crescut, contrar tendinței generale.
Țările unde se consumă mult alcool
În ultimii ani, obiceiurile legate de consumul de alcool s-au schimbat considerabil. Tot mai mulți europeni optează pentru inițiative precum „Ianuarie Sec”, renunțând la alcool pentru o lună, și tot mai multe persoane au redus consumul de alcool în viața de zi cu zi. Această schimbare este reflectată și în popularitatea crescândă a cluburilor și călătoriilor fără alcool.
Datele OMS, care susține reducerea consumului de alcool, indică faptul că această scădere în Europa a început încă din anii 1980. Statisticile, care se bazează pe vânzările de alcool pur și exclud producția domestică sau ilegală, arată că, dacă în 1980 consumul mediu era de 12,7 litri per persoană, în 2020 a scăzut la 9,8 litri – o reducere de 23%.
Țări precum Irlanda și Lituania au înregistrat cele mai mari scăderi între 2010 și 2020, consumul reducându-se cu 2,1 litri per persoană. Spania și Grecia au avut și ele scăderi importante de aproximativ 2 litri pe cap de locuitor, urmate de Țările de Jos, Franța, Cipru și Finlanda, cu o reducere de 1,5 litri.
Alte țări unde a crescut consumul de alcool
Nu toate țările urmează această tendință descendentă. Germania are unul dintre cele mai ridicate nivele de consum de alcool, cu o medie de 10,6 litri pe persoană.
Alte țări, cum ar fi Letonia, Bulgaria, Malta, România și Polonia, au înregistrat creșteri în consumul de alcool, Letonia fiind în frunte cu o creștere de 2,3 litri per persoană.
În total, 25 de țări europene au redus consumul de alcool, în timp ce 11 țări au raportat o creștere. Chiar și așa, Europa rămâne regiunea cu cel mai ridicat consum de alcool din lume, cu o medie de 9,5 litri pe cap de locuitor anual, echivalentul a 190 de litri de bere sau 80 de litri de vin.
Citește și: Băuturile alcoolice și țigările vor fi cumpărate doar cu buletinul! Decizia a fost adoptată în Parlament