Temperatura ideală care trebuie să fie în casă pe timp de caniculă. Specialiștii susțin că aerul condiționat poate fi periculos
Publicat pe 18.07.2023 la 12:07 Actualizat pe 18.07.2023 la 12:07
Medicii au anunțat care este temperatura ideală care trebuie să fie în casă pe timp de caniculă. Specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin că aerul condiționat poate fi periculos pentru sănătatea organismului uman.
- Care este temperatura ideală pentru locuință în zilele caniculare
- Aerul condiționat poate fi periculos
În fața valului de căldură intensă care afectează numeroase regiuni, aerul condiționat a devenit aliatul de încredere al multora, oferind un confort răcoros în locuințe și spații de lucru.
Cu toate acestea, experții în sănătate trag un semnal de alarmă cu privire la utilizarea excesivă a aerului condiționat, subliniind că prudența este esențială pentru a evita complicații neașteptate.
Care este temperatura ideală pentru locuință în zilele caniculare
Medicii avertizează că diferența între temperatura din interior și cea de afară nu ar trebui să fie mai mare de 10 grade Celsius. Acest sfat vine în contextul în care folosirea prea îndelungată a aerului condiționat cu o temperatură prea scăzută poate cauza tulburări respiratorii, precum pneumonie. Astfel, respectarea unei diferențe moderate de temperatură între interior și exterior este un aspect crucial pentru a menține sănătatea plămânilor și a căilor respiratorii.
În acest sens, experții recomandă ca temperatura optimă să fie reglată la 24 de grade Celsius în locuință. Aceasta asigură un echilibru confortabil între răcorire și evitarea unor schimbări bruște de temperatură care pot afecta sănătatea. De asemenea, utilizatorii de aer condiționat trebuie să fie atenți să nu petreacă timp prea îndelungat în spații excesiv de răcoroase, pentru a evita expunerea prelungită la diferențele de temperatură.
Aerul condiționat, o soluție eficientă
Aerul condiționat rămâne o soluție eficientă și apreciată în fața caniculei, însă folosirea cu măsură și în conformitate cu recomandările medicilor este esențială pentru a ne bucura de un răcoare plăcută și pentru a ne menține sănătatea în siguranță.
„Utilizarea aparatului de aer condiționat reprezintă o necesitate în condițiile în care avem afară 39 de grade, dar trebuie să știm că trebuie să avem un aparat foarte bun, care să fie atât purificator, cât și să mențină o temperatură optimă. Este esențial să curățați filtrele foarte des, la câteva luni chiar și obligatoriu la începutul sezonului cald. Aceste filtre pot fi curățate și acasă, pot fi și dezinfectate. Trebuie să aveți grijă cum orientați aparatele de aer condiționat, să nu vină direct peste bebeluși sau peste vârstnici și foarte mare atenție să existe și un raport corect între ce înseamnă temperatură optimă, pentru că ar trebui să avem în casă cam 24 de grade ca să ne simțim bine. Trebuie să ne orientăm în așa fel încât să nu fie nici foarte rece, nici foarte cald. Dacă nu curățăm aparatele riscul este să se dezvolte germeni, pe care noi îi numim oportuniști și care pot facilita infecții de căi respiratorii superioare și inferioare și acutizarea bolilor cronice”, a explicat Valeria Herdea, medic de familie, pentru sursa citată mai sus.
Termometrele înregistrează temperaturi foarte ridicate, iar oamenii sunt sfătuiți să stea mai mult în casă în aceste condiții.
Citește și: Cum poți face răcoare în casă, fără aer condiționat. Metode ieftine și eficiente pentru zilele călduroase