Testul IQ care a pus în dificultate românii. Are doar 3 întrebări, dar puțini au dat răspunsul!
Publicat pe 24.01.2023 la 11:45 Actualizat pe 24.01.2023 la 11:50
Un test IQ determină la ce nivel funcționează mintea unui om în ceea ce privește gândirea analitică. După ce s-a creat un oarecare sistem de măsurare, au apărut și foarte multe teste, iar unele pot părea chiar foarte simple. Vă propunem un test de inteligență cu doar 3 întrebări relativ simple, dar care poate pune în dificultate multe persoane.
- Testul IQ care poate pune în dificultate pe oricine
- Poți răspunde la cele trei întrebări?
Testul IQ despre care vă vorbim a apărut în anul 2005, cănd a fost creat la celebra universitate americană Princeton, de către psihologul Shane Frederick. Cele trei întrebări sunt menite să testeze capacitatea oamenilor de a se abține să răspundă instinctual, rapid, pentru a da o șansă gândirii analitice.
Testul IQ care a pus în dificultate și studenții de la Harvard
Frederick l-a numit „Test de reflecție cognitivă“ (CRT), iar prin cele trei întrebări și-a dorit să stabilească dacă respondentul are o anumită abilitate cognitivă, mai exact capacitatea sau dispoziția de a reflecta la o întrebare și de a rezista impulsului de a da primul răspuns care îi vine în minte.
Chiar dacă se dorea observarea gândirii analitice, rapiditatea cu care este rezolvat testul nu este trecută cu vederea. Astfel, răspunsurile corecte mai rapide sunt un alt semn al unui IQ mai mare.
În realitate, întrebările nu sunt chiar atât de simple pe cât par inițial. Doar 17% din persoanele care au făcut testul prima dată l-au rezolvat corect, printre ei fiind și studenți de la universitățile de top din SUA.
Test de inteligență cu trei întrebări
Întrebările
1. O minge şi o bâtă costă împreună 1 dolar şi 10 cenți. Bâta costă cu 1 dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea?
2. 5 maşini au nevoie de 5 minute pentru a fabrica 5 obiecte. De cât timp au nevoie 100 de maşini pentru a fabrica 100 de obiecte?
3. Pe un lac se află o zonă cu nuferi. În fiecare zi, această zonă îşi dublează suprafaţa. Dacă durează 48 de zile pentru ca nuferii să acopere tot lacul, în câte zile vor acoperi jumătate din lac?
Răspunsurile
1. Majoritatea persoanelor răspund 10 cenți. Răspunsul corect este, însă, 5 cenți. O minge costă 5 cenți, bâta costă cu un dolar mai mult, deci un dolar și 5 cenți. Plus 5 cenți cât costă mingea, obținem 1 dolar și 10 cenți.
2. Majoritatea persoanelor răspund 100 de minute. Din fericire, nu va dura atât de mult. Răspunsul corect este 5 minute. Dacă o mașină fabrică un obiect în 5 minute, înseamnă că acesta este timpul lui de fabricare. Prin urmare, va dura tot 5 minute pentru ca 100 de mașini să producă 100 de obiecte.
3. Majoritatea persoanelor răspund 24 de zile. Răspunsul corect este 47 de zile. Dacă lacul este complet acoperit de nuferi în 48 de zile, iar suprafața de dublează în fiecare zi, ar dura doar o zi ca el să treacă de la jumătate acoperită la o suprafață total acoperită de nuferi. Deci în a 47-a zi nuferii acoperă jumătate din lac.