TOP 5 sfaturi pentru cele mai bune poze alb-negru
Publicat pe 13.06.2019 la 13:04 Actualizat pe 13.06.2019 la 13:19
În trecutul alb-negru al cinematografiei și al fotografiei, toate culorile erau reduse la nuanţe de gri. Efectele remarcabile pe care le produc anumite compoziţii în alb-negru au făcut ca această formă de exprimare fotografică să supravieţuiască de-a lungul deceniilor în care fotografia şi filmul color au devenit lucruri obişnuite.
În trecutul alb-negru al cinematografiei și al fotografiei, toate culorile erau reduse la nuanţe de gri. Efectele remarcabile pe care le produc anumite compoziţii în alb-negru au făcut ca această formă de exprimare fotografică să supravieţuiască de-a lungul deceniilor în care fotografia şi filmul color au devenit lucruri obişnuite.
Astfel, numeroşi artişti foto aleg acest tip de fotografie, reuşind să pună în evidenţă diverse texturi, forme sau umbre, care într-o fotografie color nu s-ar distinge în acelaşi fel. Dacă vrei ca pozele tale alb-negru să iasă în evidenţă, pe lângă creativitate ar trebui să respecţi câteva sfaturi, ce se regăsesc în rândurile de mai jos.
Echipamentul foto necesar pentru poze alb-negru
Din start trebuie să ştii că pentru fotografiile alb-negru nu ai nevoie de un anume tip de aparat foto; fie că foloseşti un bridge, un DSLR sau un aparat foto mirrorless, rezultatul va fi similar. Dacă intenţionezi să-ţi înnoieşti recuzita, aruncă un ochi la aparatele foto Panasonic.
Pozele alb-negru pot fi rezultatul fotografierii direct cu setarea de alb-negru, ori pot proveni din fotografii color postprocesate. Practic, orice fotografie color poate fi transformată în alb-negru, iar în acest caz vei controla mai bine rezultatul.
Filtre colorate pentru poze alb-negru
Din cauza faptului că diverse tonuri de culoare sunt convertite în același ton de gri odată cu transformarea imaginii color în alb-negru, este probabil ca imaginea rezultată să treacă drept monotonă, neavând contrast.
În scopul obținerii unei imagini alb-negru reușită este indicat să recurgi la filtrele colorate. Acestea potențează o anumită culoare în detrimentul celorlalte, astfel că vei putea scoate subiectul în evidență la transformarea pozei în alb-negru. Principalele filtre colorate utilizate sunt cele albastre, roșii și verzi, adică cele ale culorilor primare.
Un filtru albastru folosit în fotografia de peisaj va deschide cerul, va spori efectul de ceață și va închide la culoare restul obiectelor din fotografie, deci cele aflate în prim-plan. Întrucât aceasta micșorează contrastul obiectelor care nu au în compoziție culoarea albastru, nu este indicat să-l folosești într-o poză cu multe detalii.
Filtrul roșu sporește contrastele, el va transforma cerul intr-unul foarte întunecat, va releva obiectele aflate în ceață și va crea contraste destul de tari.
Filtrul verde este cel indicat în cazul plantelor, al câmpurilor verzi și al pădurilor. Acesta va deschide nuanțele de verde, separând cromatic florile de restul plantei în cazul unui subiect situat aproape. În peisaje, filtrul verde va realiza contrastul între un lan de grâu verde și cer, acesta din urmă apărând mai închis la culoare.
Formatul RAW pentru poze alb-negru
Atunci când îți dorești o fotografie de calitate, pe care să o poți prelucra ulterior, este indicat să setezi parametrii manual, inclusiv să alegi ca fișierul rezultat să fie necomprimat (RAW). În acest fel vei putea modifica anumite caracteristici ale imaginii, lucru limitat în cazul fișierelor comprimate.
Dezavantajul în cazul formatului RAW este spațiul mare de stocare ocupat. Prin urmare, vei putea salva mai puține poze pe același card. O soluție pentru situațiile în care rămâi fără spațiu în mijlocul evenimentelor poate fi un card de rezervă.
Contrastul recomandat pentru poze alb-negru
În fotografie, contrastul se referă în general la diferența dintre diverse tonuri de culoare, sau dintre nivele diferite de luminozitate. Poți realiza, evident, și contraste între diverse alte elemente, ca de exemplu texturile suprafețelor unor materiale.
Utilizarea contrastului în fotografia alb-negru este indicată, ea reprezentând unul dintre elementele care captează privirea, fixând reperele importante din poză prin diferențierea lor față de fundal.
Texturi recomandate pentru poze alb-negru
Suprafețele anumitor obiecte ies în evidență prin textura lor chiar și atunci când sunt ilustrate în nuanțe de gri. Scoarța unui stejar, valurile mării sau norii întunecați sunt exemple ale amestecului de lumini și umbre pe aceeași suprafață.
Probabil ai observat că printre subiectele cele mai întâlnite în fotografia alb-negru se regăsesc obiecte cu texturi pronunțate, pe care le recunoști ușor după felul cum este absorbită lumina. Astfel, cel care privește imaginea poate recunoaște o textură rugoasă lângă una fină cu ajutorul jocurilor de lumini.
Așadar, fotografiile alb-negru nu sunt numai despre trecut; anumite particularități ale unui subiect foto pot fi surprinse cel mai bine în nuanțe de gri. Fii creativ și urmează ghidul de mai sus pentru a reuși cele mai bune cadre.