Trucuri pentru un spor de productivitate pe care oamenii de succes le folosesc zilnic
Publicat pe 15.08.2019 la 11:59 Actualizat pe 11.10.2019 la 16:35
Poți să-ți petreci ziua luând pauze dese de cinci minute, în care să-ți verifici conturile de social media și să urmărești clipuri amuzante cu animale, sau poți să-ți formezi o rutină și că creezi un spațiu de lucru care să te ajute să fii mai productiv și să termini mai repede cu taskurile zilnice.
Poți să-ți petreci ziua luând pauze dese de cinci minute, în care să-ți verifici conturile de social media și să urmărești clipuri amuzante cu animale, sau poți să-ți formezi o rutină și că creezi un spațiu de lucru care să te ajute să fii mai productiv și să termini mai repede cu taskurile zilnice.
„De fiecare dată când lăsăm un task pentru a ne concentra pe un altul, ne pierdem concentrarea. Este un obicei care aproape că duce la dependență - creierul nostru eliberează o nouă doză de dopamină de fiecare dată când ne confruntăm cu un stimul nou. Însă pentru progres, trebuie să reușim să ne concentrăm pe un task până îl finalizăm”, spune Nicola Brown, psiholog din Noua Zeelandă și trainer pe probleme legate de productivitate și eficiență, citat de newmoney.ro
Iată câteva sfaturi de la experții contactați de o publicație internațională, care te vor ajuta să te organizezi și să termini la timp toate task-urile zilnice:
H2: Creează un spațiu de lucru care să stimuleze productivitatea
Un mediu de lucru care stimulează productivitatea este necesar atunci când vrem să ne concentrăm cât mai bine pe task-urile zilnice de la birou. Dacă lucrezi remote, creează în casă un colț dedicat profesiei. Vei avea nevoie de un birou, evident, și de un scaun care să aibă grijă de coloana ta. Mai ales dacă job-ul presupune opt ore petrecute în fața unui calculator.
La fel de importantă este și eliminarea tuturor elementelor care ți-ar putea distrage atenția. Cum sunt supraaglomerarea spațiului de lucru cu obiecte inutile sau, mai rău, zeci de rapoarte de care nu mai ai nevoie și pe care tot uiți să le duci la ghenă.
O lampă bună de lucru, cu o lumină caldă, dar puternică, care să nu inducă somnolență, este crucială într-un spațiu de lucru corect decorat. Poți alege una cu slot de încărcare USB, pentru mobil și tabletă. În acest fel, toate dispozitivele de care ai nevoie atunci când lucrezi vor fi mereu aproape de tine și nu mai pierzi timp inutil căutând cablul de alimentare rătăcit prin casă. Acest material, scris de specialiști în domeniul designului interior, detaliază tipurile de lămpi de birou, pentru ca tu să faci cea mai bună alegere în acest sens.
La fel de important este și un suport de laptop care să te ajute să ai o poziție bună la birou. Poți adăuga și elemente de decor: o poză de familie, un ghiveci cu flori, însă evită accesoriile mecanice, care se mișcă continuu, nu fac decât să distragă atenția. Iar pentru confort optim, poți alege și un suport pentru picioare. Plasat sub birou, acesta ajută la circulație, iar picioarele tale nu vor mai fi umflate la sfârșit de zi.
H2: Planifică verificarea mail-ului
Acum că am acoperit lucrurile de bază în decorarea spațiului de lucru, ne putem concentra pe obiceiurile care ne distrag atenția și stau în calea productivității. Unul dintre acestea este verificarea non-stop a căsuței de mail.
„Alege trei momente din zi pentru verificarea mailului. Studiile arată că este nevoie de 64 de secunde să revii la nivelul maxim de productivitate după citirea unui mail. Așa că, dacă verifici căsuța de e-mail de doar trei ori pe zi, poți salva 20% din timpul dedicat lucrului”, recomandă CEO-ul companiei Boomerang, Alex Moore.
H2: Fă o listă de priorități
Fă-ți un calendar zilnic cu task-uri de îndeplinit și începe cu cele mai importante sau cu urgențele. Nu te abate niciodată de la această listă. Pentru eficiență, păstrează toate task-urile într-un singur loc. Nu le împrăștia între un calendar din telefon, o aplicație online și post-it-uri lipite pe căni de cafea sau laptop. Nu o spunem noi, o spune chiar Matt Girvan, co-fondatotul și președintele companiei My Gung Ho - o aplicație dedicată îmbunătățirii productivității. Alege cele mai importante 5-10 task-uri și concentrează-te pe rezolvarea lor, mai spune acesta. Ziua de muncă va curge mai ușor așa.
H2: Află ora la care ești cel mai productiv
Ești mai productiv la începutul zilei, cu o cană de cafea delicioasă în față sau după ce ești deja de câteva ore în task-uri? Studiază un pic modul în care funcționează organismul tău pentru a profita de orele optime în care te poți concentra cel mai bine. Dacă observi că ești tipul de persoană care trebuie să ia pauză periodic, din oră în oră, fă o regulă ca aceasta să nu fie mai lungă de 5 minute.
H2: Renunță la multitasking
Poți crede că funcționezi mai bine cu televizorul în background sau ascultând muzică, însă lucrurile stau fix pe dos. Sau poate că te mândrești că poți lucra concomitent la mai multe task-uri. Te înșeli! Atingem nivelul maxim de productivitate numai atunci când ne concentrăm pe un singur task. Aplicând această metodă, vei observa că te miști mai repede, îndeplinești mai multe sarcini, iar munca ta va avea o calitate superioară.
Tu ce metode aplici pentru a fi mai productiv? Funcționează?