Trucurile care păstrează orhideea sănătoasă ani la rând. Ce trebuie să faci ca să fii sigur că va înflori
Publicat pe 11.01.2023 la 12:41 Actualizat pe 11.01.2023 la 12:41
Chiar dacă nu ești pasionat de flori, orice casă are nevoie de un colțișor de natură, iar printre cele mai impresionante flori din punct de vedere estetic sunt orhideele. Ele sunt în topul preferințelor și pentru că sunt rezistente, dar există totuși câteva trucuri de îngrijire pe care prebuie să le știi dacă vrei să-ți păstrezi orhideea sănătoasă și înfloritoare ani la rând.
- Cum păstrezi orhideea înfloritoare ani la rând
- Trucurile care salvează frumoasa floare
Deși nu este o plantă pretențioasă, orhideea are câteva cerințe importante pentru a-i merge bine mai mulți ani la rând. Dacă vrei să te asiguri că va înflori și anul viitor, trebuie să știi ce trucuri te ajută în acest sens. Partea bună este că sunt doar câțiva factori importanți de care este recomandat să ții cont.
Trucurile care îți păstrează orhideea sănătoasă ani la rând
În natură, există aproximativ 20.000 de specii de orhidee, iar una dintre cele mai întâlnite în casele românilor este Phalaenopsis, numită și orhideea fluture, datorită formei sinuoase a florii. Aceste flori sunt maiestuoase și înfrumusețează casa, dar pentru a le păstra cât mai mult timp așa trebuie să:
- verifici rădăcinile - dacă sunt verzi, planta a primit suficientă apă și poți continua să o uzi moderat, o dată pe săptămână. Dacă rădăcinile sunt gri, orhideea mai are nevoie de apă, iar grădinarii recomandă să pui ghiveciul cu planta într-un lighean cu apă pentru aproximativ un sfert de oră. Apoi lasă apa să se scurgă bine pentru a evita stagnarea.
- verifici frunzele - frunzele îngălbenite pot arăta că ai expus orhideea la lumina directă a soarelui. Planta are nevoie de multa lumină, dar indirecta sau filtrata printr-o perdea. O cădere excesiva a frunzelor îți arată că trebuie să muți planta într-o zonă mai luminoasă.
- verifici temperatura - pentru că nu-i place căldura excesivă, când temperatura camerei depășește 25°C, frunzele se ofilesc și se usucă. dacă te confrunți cu această situație, trebuie s-o ajuți cu nebulizări frecvente, dar fărăă să exagerezi.
Temperatura camerei trebuie să oscileze între 15°C și 25°C pentru orhidee. Pentru înfloriri din belșug, solul orhideelor trebuie să aibă substratul realizat din scoarța de copac tocată. Substratul se poate face din scoarță de pin sau brad de dimensiuni variabile. Poți adăuga puțin mușchi de sphagnum, care e capabil să rețină umiditatea, iar puțin îngrășământ specific orhideelor este binevenit.