Ușor, rapid, rezistent și ieftin. Cum îți alegi laptopul pentru facultate

Ai luat bacul, ai depus dosarul, ți-ai găsit și cazare. Totul e pregătit pentru marea mutare din viața ta, de la liceu la facultate. Dar mai e un lucru la care trebuie să te gândești înainte să-ți iei zborul din cuib. Va fi cel mai bun prieten al tău, mai ales în nopțile ploioase în care nimeni n-are chef să iasă în oraș. Va fi și partenerul tău de suferință în proiecte, referate și ce lucrări vei mai avea de încropit pe repede înainte. Sau, dimpotrivă, va fi drăcușorul care-ți distrage atenția cu seriale, în noaptea dinaintea examenului. 

O să ai o relație specială cu laptopul tău. Așa că trebuie să-l alegi cum trebuie, ceea ce, de multe ori, înseamnă să-ți cumperi laptop în rate. Fie că-ți faci tu un card sau îți rogi părinții, este cea mai bună variantă. Pentru că vrei un model bun, care să te țină 4 ani, dar pe care să nu-l plătești integral din prima. Dar la ce specificații să fii atent?

Să începem cu banii

După cum am discutat deja, un card de cumpărături te-ar salva în faza asta. Dar tot nu vrei să duci în spate un preț prea mare, chiar dacă-l împarți în rate. De asta, înainte să te arunci la specificații complicate, e bine să-ți stabilești o limită de buget. Aici, depinde și de cum vei folosi laptopul: scris referate sau procesare video?

Ai milă de umerii tăi

Ți-ai petrecut mai tot liceul și toată școala generală cărând kilograme de cărți și caiete. În facultate, când ai 2-3 cursuri și un seminar, situația devine mai light. Și vrei să rămână așa. Deci, orientează-te către un model sub 2,5 kg, chiar dacă nu va trebuie să-l iei după tine peste tot. 

Baterie să fie

Este probabil detaliul la care marile minți ale lumii lucrează cel mai mult în prezent. Cum să înghesuie cât mai mult curent într-o baterie și să rămână acolo suficient de mult timp. Și la asta trebuie să fii și tu atent când alegi laptopul. Pentru că, din păcate, lumea a cam rămas în urmă cu tehnologia, mai ales lumea universitară. Te vei lovi sigur de o criză mare de prize, fie că ești în amfiteatru sau în camera de cămin. 

Performanță cât te duc banii

Cât mai bun, cât mai scump. Ăsta-i motto-ul. Intră pe site-urile online și pune la filtre suma maximă pe care ești dispus s-o dai. Apoi, vezi ce procesor, memorie internă, capacitate de stocare și rezoluție îți încap în banii ăștia. Probabil că va fi nevoie să faci un compromis sau două. Să dai RAM-ii pe spațiu de stocare. Sau puterea de procesare pe calitatea ecranului. Ce alegi, depinde de domeniul tău de studiu.

Posibile modele

Luând în calcul cele de mai sus, venim și cu două propuneri de laptopuri care și-ar face treaba decent timp de 3-4 ani, fără să simți că rămâi în urmă: LENOVO IDEAPAD 330 și HP 250 G6. Bineînțeles, poți să optezi și pentru ceva mai indulgent cu portofelul tău sau al părinților tăi. Dar important e să mergi pe un brand recunoscut, care-ți oferă măcar garanția că laptopul nu se va dezintegra la primul transport. 

Pentru mai multe modele, aventurează-te într-un magazin de specialitate. Și ia cu tine și un card precum CardAvantaj, care împarte prețurile în rate fără dobândă*. Prinde bine. 
*Dobanda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro