Viața Sf. Spiridon al Trimitundei. Cine a fost și ce minuni a săvârșit
Publicat pe 10.12.2021 la 16:18 Actualizat pe 10.12.2021 la 16:18
Sfântul Spiridon s-a născut în anul 270 în Cipru, în vremea împăratului Constantin cel Mare. Numele său înseamnă ”coșuleț” în limba greacă. Scridon a fost episcop al Trimitundei și s-a numărat printre părinții ce au participat la Sinodul de la Niceea.
- Viața Sfântului Spiridon, episcop al Trimitundei
- Ce minuni a săvârșit Sfântul Spiridon
Viața Sfântului Spiridon, episcop al Trimitundei
Sfântul Spiridon s-a născut în anul 270 în Cipru, în vremea împăratului Constantin cel Mare. Numele său înseamnă ”coșuleț” în limba greacă. Scridon a fost episcop al Trimitundei și s-a numărat printre părinții ce au participat la Sinodul de la Niceea.
În tinerețe Spiridon a fost păstor de oi. După ce moartea timpurie a soției l-a determinat să îmbrace haine preoțești a devenit și păstor de suflete, fără să abandoneze însă oile. Una dintre cele mai puternice rugăciuni pentru ajutor și sănătate îi este adresată Sfântului Spiridon.
Ce minuni a săvârșit Sfântul Spiridon
Iată o serie dintre minunile săvârșite de Sfântul Spiridon
În vreme de secetă a adus pe pământ ploaie; și iarăși, prin rugăciunea lui, a oprit ploaia cea peste măsură.
A pus capăt foametei puse la cale de vânzătorii de grâu, dărâmându-le hambarele în care țineau grâul.
A prefăcut șarpele în aur și, după ce a scăpat pe sărac de nevoie, a prefăcut iarăși aurul în șarpe.
A oprit curgerile râurilor.
A dat la iveală gândurile păcătoase ale unei desfrânate, care îndrăznise să se apropie de el și a făcut-o să-și mărturisească păcatul.
A astupat, prin puterea Sfântului Duh gura celor ce se semețeau cu știința lor, la Sinodul de la Niceea.
O femeie i-a cerut o sumă de bani ce o încredințase spre păstrare fiicei lui; sfântul a întrebat pe fiica lui, moartă mai demult, unde a pus banii; și aflând de la ea unde erau ascunși, i-a dat stăpânei lor.
L-a vindecat pe împăratul Constanțiu de boala de care suferea.
A dat din nou viață copilului unei femei.
A mustrat pe cel ce voia să-i ia din pricina lăcomiei o capră fără să o plătească și a făcut să fugă capra în ocol de la cel ce o trăgea cu sila; iar după ce a numărat și prețul ei, capra a stat cu cele cumpărate.
A vindecat muțenia unui diacon, căruia îi poruncise să spună o mică rugăciune pe vremea unei arșițe, iar el, pentru mărire deșartă, lungise rugăciunea și din pricina asta amuțise îndată.
Ce semnificație are sărbătoarea Sfântului Spiridon pentru ortodocși
De ziua Sfântului Spiridon tradiția spune că el părăsește mormântul și pleacă în căutarea celor care îi adresează rugăciuni. Se mai spune și că ocazional moaștele sale dispar inexplicabil din biserica din Corfu și apar după un timp calde și prăfuite. Sfântul Spiridon este supranumit Sfântul călător pentru că umblă prin lume în căutarea credincioșilor ce au nevoie de el. Tradiția populară spune că Spiridon îi apară pe toți cei care îl amintesc de ziua lui și le trimite minuni, iar pe cei care îl nesocotesc îi pedepsește.