Vitamina care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. În ce alimente poate fi găsită

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 26.04.2025 la 19:06
Actualizat pe 26.04.2025 la 19:06
O vitamină importantă te ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. Este foarte bună pentru sănătate, dar nu este la fel de cunoscută la alte „super-vitamine”. Se regăsește în multe alimente cunoscute și poate fi inclusă în dieta zilnică.

Vitamina A ajută organismul să lupte împotriva virușilor
Pixabay
- Vitamina care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar
- În ce alimente poate fi găsită
Când vine vorba de menținerea sănătății, vitaminele joacă un rol esențial. De multe ori trecută cu vederea în favoarea altor vitamine mai cunoscute, este, de fapt, un aliat de nădejde pentru organism, mai ales când vine vorba de sistemul imunitar. Cum poți să incluzi alimentele pentru a te bucura de beneficiile lor!
De ce este importantă vitamina A
Vitamina A are un rol crucial în întărirea sistemului imunitar. Ajută la dezvoltarea și buna funcționare a celulelor imune, în special a limfocitelor, care detectează și distrug agenții patogeni. De asemenea, sprijină menținerea integrității pielii și a mucoaselor, fiind primele linii de apărare ale corpului nostru împotriva bacteriilor și virusurilor, ajutând la îmbunătățirea sistemului imunitar.
Lipsa vitaminei A poate duce la o vulnerabilitate crescută în fața infecțiilor și la o recuperare mai lentă în caz de boală.
În plus, vitamina A este vitală pentru sănătatea ochilor, ajutând la prevenirea problemelor de vedere, cum ar fi uscăciunea oculară sau dificultățile de vedere pe timp de noapte. Are și un efect antioxidant puternic, protejând celulele împotriva stresului oxidativ și contribuind la regenerarea țesuturilor.
Ce alimente să consumi
Dacă vrei să îți asiguri un aport optim de vitamina A, există o mulțime de alimente gustoase din care poți alege:
Morcovii - sunt plini de beta-caroten, pigmentul care conferă culoarea portocalie și care se transformă în vitamina A în organism. Un morcov mare poate furniza mai mult decât necesarul zilnic.
Cartofii dulci - o singură porție de cartof dulce copt poate asigura peste 100% din doza zilnică recomandată de vitamina A.
Dovleacul - bogat și el în beta-caroten, perfect pentru supe, plăcinte sau piureuri sănătoase.
Ardeiul roșu - nu doar că adaugă culoare și gust mâncărurilor, dar este și o sursă excelentă de vitamina A și C.
Fructele portocalii - caisele, mango și pepenele galben sunt pline de beta-caroten și sunt perfecte pentru gustări sau deserturi sănătoase.
Spanacul și varza kale - deși sunt verzi, aceste legume conțin cantități semnificative de beta-caroten.
Ficatul - în special cel de vită sau de cod, este una dintre cele mai concentrate surse de vitamina A sub formă activă (retinol). Totuși, consumul trebuie moderat, deoarece excesul poate fi dăunător.
Ouăle - gălbenușul de ou este bogat în vitamina A și alte substanțe nutritive esențiale.
Produsele lactate - laptele integral, brânza și untul oferă vitamina A într-o formă ușor de absorbit de organism.