Vrei sa te apuci serios de desenat? Iată ce materiale îți trebuie
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 28.08.2019 la 13:27
Actualizat pe 28.08.2019 la 13:33
Dacă îți place să desenezi, probabil că ți se întâmplă deseori să exersezi pe orice ai la îndemână, fie pe șervețele, când aștepți pe cineva într-un pub, fie pe agenda unde îți notezi programul zilnic sau pe ultima pagină din caietul de matematică.
Dacă îți place să desenezi, probabil că ți se întâmplă deseori să exersezi pe orice ai la îndemână, fie pe șervețele, când aștepți pe cineva într-un pub, fie pe agenda unde îți notezi programul zilnic sau pe ultima pagină din caietul de matematică.
Adevărul e că, atunci când desenezi doar rareori și nu plănuiești să îți folosești talentul pentru a deveni un artist „cu acte în regulă”, nici nu-ți trebuie mai mult decât un creion și un caiet simplu de schițe. Dar dacă ai de gând să devii ilustrator, graphic designer, animator sau, pur și simplu, să creezi comicsuri și să-ți deschizi un cont pe Patreon, îți vor fi necesare mai multe materiale și instrumente de lucru.
Iată ce trebuie să adaugi kitului tău de desenator, acum că ai decis să abordezi desenul din perspectiva unui profesionist.
Creioane de calitate pentru desen
În funcție de desenele pe care le realizezi, vei avea nevoie de diferite creioane. Nu poți ști ce se potrivește cel mai bine stilului tău până când nu încerci mai multe tipuri de creioane.
Există, de exemplu, creioane tradiționale cu grafit, creioane cu cărbune (sau batoane de cărbune natural), creioane colorate, creioane acuarelabile (care pot fi amestecate cu apă pentru a obține culori dinamice și diverse tehnici de stratificare), pasteluri (niște batoane cu aplicare fină), creioane pentru schițe, creioane a căror urmă este foarte ușor de șters, linere cu tuș și linere cu vârf de fetru (ideal pentru ilustrații) și așa mai departe.
Poți achiziționa creioanele individual sau la seturi. Avantajul seturilor este că îți pun la dispoziție întreaga gamă de culori sau creioane cu mine de durități diferite, de la B-urile moi, la HB-urile și F-urile medii, până la H-urile cu duritate maximă. În felul acesta poți exersa cu creioane diferite fără să fii nevoit să le cauți separat prin magazinele de specialitate.
Carnet de schițe
S-a dus vremea șervețelelor și a foilor liniate din agendă. Acum, că te-ai apucat serios de desen, ai nevoie de un sketchbook care te îmbie să-i umpli zilnic paginile cu tot felul de schițe, personaje și idei de ilustrații. Sketchbook-ul va fi, practic, caietul tău de exerciții, așa că trebuie să alegi unul durabil, pe care îl poți lua cu tine oriunde mergi și care are un număr mare de pagini. Ideal ar fi unul cu coperta cartonată, pentru ca paginile din interior să nu se îndoaie când îl pui în rucsac sau în geantă.
Blocuri de desen
Calitatea hârtiei pe care desenezi are o importanță covârșitoare în aspectul final al lucrării. Trebuie s-o alegi în funcție de creioanele pe care le folosești, de dimensiunea imaginii pe care vrei s-o creezi și de durabilitatea pe care vrei s-o aibă opera ta.
- Pentru ilustrații și studii este ideal un bloc de hârtie de 250 g/mp, cu suprafața rezistentă, ultrafină, nonabsorbantă, care nu se scămoșează la folosirea radierei.
- Pentru desene în acuarelă, realizate cu ajutorul tehnicilor ude, ai nevoie de un bloc de hârtie albă de 300 g/mp, fără acid, cu suprafața dură.
- Pentru schițe în creion, marker sau stilou ai nevoie de un sketchbook simplu cu hârtie de 80 g/mp.
Accesorii pentru desen artistic
În categoria accesoriilor pentru desen se regăsesc radierele și ascuțitorile. Radierele trebuie alese și în funcție de creionul folosit. Astfel, pentru grafit sunt recomandate radierele standard, iar pentru desenele în cărbune sau pastel sunt recomandate radierele plastice.
Ascuțitorile trebuie să fie de calitate, pentru că altfel îți pot distruge în scurt timp creioanele de desen.
Inspiră-te din sugestiile de mai sus dacă vrei să treci la etapa următoare și să devii un adevărat profesionist în domeniul desenului artistic. Acordă atenție materialelor și accesoriilor pe care le folosești, pentru că de ele depinde calitatea lucrărilor tale.