Zahărul duce la apariția cancerului? Cât de adevărată este această afirmație

Zahărul duce la apariția cancerului? Cât de adevărată este această afirmație © Pexels

Zahărul este un aliment extrem de controversat în ultimii ani, fiind mulți cei care susțin că duce la apariția uneia dintre cele mai crunte boli ale secolului: cancerul.

Însă, poate duce consumul de zahăr la apariția cancerului? Experții oferă lămuriri despre cât adevăr există în această afirmație.

Potrivit specialistului, nu este corectă credința conform căreia zahărul hrănește tumorile, în cazul persoanelor care suferă de cancer. Precizează, însă, că zahărul are, într-adevăr, un efect extrem de nociv: sedentarismul, care poate contribui la creșterea riscului de cancer.

„Cel mai controversat aliment este zahărul, şi chiar s-a vehiculat o teorie cum că anumite celule, în special cele maligne, extrag mai uşor zahărul din sânge. De aceea, s-a crezut că dacă o persoană cu cancer consumă zahăr, acesta va hrăni tumoarea. Dar acest lucru nu este corect, în realitate, nu se întâmplă aşa. E un concept care a fost descris acum 100 de ani, dar nu înseamnă că zahărul hrăneşte celulele maligne. Acest lucru nu este dovedit ştiinţific. Dar excesul de zahăr are un alt efect nociv: este vorba de îngrăşare, care duce la sedentarism. Şi meseriile din ziua de azi sunt sedentare, lucrăm în faţa computerului multe ore şi facem din ce în ce mai puţină mişcare. Iar ştiinţa a dovedit de această dată că mişcarea poate contribui la reducerea riscului de cancer şi în general, la o sănătate mai bună pe termen lung. O persoană în formă este una sănătoasă, la care toate sistemele şi organele funcţionează bine”, a explicat dr. Mustafa Bozkurt, medic oncolog la Spitalul Acibadem, potrivit Adevărul.

A.P.


facebook whatsapp twitter pinterest