Când se schimbă uleiul de motor și tot ce trebuie să știi despre procedură
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 19.12.2019 la 16:26
Actualizat pe 19.12.2019 la 17:02
Putem spune, fără să exagerăm, că mașina are nevoie de ulei de motor așa cum are și de combustibil. Iată însă care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a te asigura că mașina ta are mereu parte de un ulei calitativ și performant.
Putem spune, fără să exagerăm, că mașina are nevoie de ulei de motor așa cum are și de combustibil. Iată însă care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a te asigura că mașina ta are mereu parte de un ulei calitativ și performant.
Când se schimbă?
În general, uleiul de motor se schimbă la fiecare 10.000 – 15.000 de km parcurși, în funcție de recomandările producătorului sau cel puțin o dată pe an. Dacă schimbi uleiul mai des, nu este absolut nicio problemă. Dacă îl schimbi mai rar, însă, componentele motorului vor avea de suferit serios.
- Împreună cu uleiul de motor, se mai schimbă automat și filtrul de ulei. În acest fel poți fi sigur că uleiul proaspăt nu va fi contaminat cu particulele reținute de filtrul vechi. De cele mai multe ori această operațiune se face în timpul reviziei anuale, când schimbi uleiul, filtrul de ulei, dar și filtrele de aer, de combustibil și de polen. Ulei de motor pentru revizie, dar și filtre, se pot cumpăra foarte ușor din mediul online, de pe magazine de profil precum egarajul.ro.
Există totuși și câteva semne care îți transmit că a venit momentul să schimbi uleiul.
- Uleiul nou are culoarea maro deschis, iar după câteva folosiri va fi de culoare neagră. Dacă însă textura lui prezintă particule ce se văd cu ochiul liber, acela este semn clar că a venit momentul să îl înlocuiești.
- Motorul face mai mult zgomot decât este normal. Cum rolul uleiului este acela de lubrifierea componentelor motorului, atunci când acesta s-a uzat peste măsură piesele vor începe să se frece între ele zgomotos.
- Majoritatea mașinilor moderne au un martor luminos special pentru uleiul de motor. Acesta se va aprinde când uleiul nu mai are aceleași performanțe cum ar fi normal. Mașinile mai vechi însă, care nu beneficiază de noua tehnologie, au nevoie să fie verificate în stilul clasic pentru a controla nivelul de ulei și uzura acestuia.
- Verificarea nivelului de ulei cu joja rămâne însă metoda preferată de către cei mai mulți dintre șoferi. Numai așa poți ști dacă nivelul de ulei este cel corect, dacă trebuie să îl completezi sau dacă are prea multe impurități.
Ce tip de ulei de motor să alegi?
Înainte să îți cumperi uleiul de motor trebuie în primul rând să verifici cartea tehnică a mașinii. Acolo producătorul specifică mai multe tipuri de ulei compatibile mașinii tale. Uleiurile sunt concepute pentru a oferi cele mai bune performanțe în funcție de temperatura de afară. Există însă acele uleiuri sintetice care, chiar dacă se încadrează în categoria celor mai scumpe, oferă cea mai bună calitate indiferent de anotimp. Mai există uleiuri convenționale sau semi-sintetice, care sunt mai accesibile la preț, dar care nu oferă aceleași performanțe.
Cum se schimbă?
Schimbarea uleiului se face după câțiva pași general valabili.
1. Se ridică mașina pe elevator, astfel încât mecanicul să aibă acces sub motor.
2. Se caută filtrul de ulei. Chiar dacă de regulă este situat în partea dreaptă a mașinii, localizarea acestuia diferă în funcție de mașină.
3. Sub filtru se așează un recipient special pentru colectarea uleiului, asemănător unui butoi.
4. Filtrul este desfăcut ușor pentru a lăsa uleiul să se scurgă încet în recipient. Operațiunea de golire completă a uleiului vechi durează aproximativ 20 de minute.
5. După ce s-a golit complet, începe operațiunea de punere a uleiului nou. Se verifică și se curăță joja, se pune cantitatea de ulei specificată de producător. Se lasă uleiul să se așeze, timp în care se verifică joja de câteva ori.
Schimbarea uleiului, chiar dacă îți pare o acțiune banală, este indicat să fie făcută la un service omologat, de către un mecanic profesionist. Argumentele ce susțin această recomandare țin de siguranța personală.
- În primul rând, pentru această operațiune mașina este ridicată pe elevatorul din service. În cazul în care alegi să faci schimbul de ulei acasă, poți cel mult ridică mașina pe cric. Acest lucru, pe lângă faptul că nu îți oferă vizibilitatea și spațiul de manevră suficiente, îți poate pune în pericol siguranța corporală.
- Colectarea uleiului se face urmând normele de mediu. Uleiul este extrem de poluant pentru mediul înconjurător, de aceea se depozitează după anumite reguli.
- Nu în ultimul rând, dacă înlocuirea uleiului are loc într-un service autorizat, calitatea lucrării vine cu o garanție. Aceasta îți atestă faptul că specificațiile producătorului au fost respectate întocmai.
După cum ai aflat, schimbarea uleiului nu este o procedură prea complicată, însă este esențial să fie făcută la timp pentru a nu întâmpina probleme majore cu motorul mașinii. Ai grijă însă la calitatea uleiului și asigură-te că mergi la un service bun pentru această procedură.