Adevărul despre moștenirea lăsată de Radu Beligan! Cu ce a rămas iubita maestrului
Publicat pe 08.08.2016 la 12:06 Actualizat pe 08.08.2016 la 14:24
De-a lungul celor peste 75 de ani de carieră, Radu Beligan a strâns o avere frumușică care, acum, trebuie, conform legii, împărțită între moștenitorii maestrului. Iar cea care pare să aibă cel mai mult de suferit este iubirta actorului, scriitoarea Mona Radu.
De-a lungul celor peste 75 de ani de carieră, Radu Beligan a strâns o avere frumușică care, acum, trebuie, conform legii, împărțită între moștenitorii maestrului. Iar cea care pare să aibă cel mai mult de suferit este iubirta actorului, scriitoarea Mona Radu.
O casă cu etaj pe bulevardul Moşilor, o maşină, drepturile de autor ale ultimelor piese scrise şi regizate de el, sau DVD-urile cu piesele sale, acestea sunt doar câteva dintre bunurile lăsate moştenire de maestrul Radu Beligan. Iar toate acestea, ne-au dezvăluit surse apropiate Monei Radu, nimic nu îi va reveni acesteia, scriitoarea urmând să rămână doar cu amintirile plăcute petrecute alături de Radu Beligan. ”Toată averea lui Radu Beligan se va împărți între cei patru copii ai săi. Mona Radu nu are nicio casă cumpărată de maestru și nici nu va moșteni ceva din averea lui”, ne-a spus o apropiată a scriitoarei.
Cu toate acestea, actorul Dorel Vișan, un apropiat de-al maestrului, susține că Mona Radu ar putea rămâne totuși cu ceva. ”Din auzite, știu că și-au făcut împreună o casă în afara Bucureștiului. Adică pe numele ei... Parcă așa știam eu”, spune actorul.
Radu Beligan şi Mona Radu au făcut echipă în ultimi ani şi au colaborat la mai multe piese de teatru. Amândoi au scris, el a regizat şi a jucat într-o parte din ele, iar ea l-a ajutat cât de mult a putut. Dintre acestea le amintim pe “Nemuritorul”, “Leul deşertului”, “Lecţia de violoncel”, toate trei scrise de Mona Radu, în care maestrul a jucat în ultimii ani rolul principal. Apoi, Radu Beligan a scris, regizat şi a jucat în mai multe piese printre care “Egoistul”, “Fă-mi loc”, “Spiritul de familie”, “Străini în noapte”, “Nimeni nu-i perfect” sau “Jubileul”.
Cine a fost Radu Beligan
Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în localitatea Galbeni (Filipeşti), Bacău, şi a fost un actor român, cu o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. Pe linie maternă este grec de origine, pe linie paternă, fiind urmaş al unuia dintre fraţii lui Ion Creangă. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame Bucureşti. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.
Radu Beligan a interpretat - în peste şapte decenii - roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mircea Ştefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan şi universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.
A fost unul dintre discipolii actriţei Lucia Sturdza Bulandra şi al scriitorului Eugen Ionescu. Beligan este privit în general ca unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic şi modern. A jucat alături de actori importanţi, cu reprezentaţii atât în ţară cât şi în străinătate.
Radu Beligan a murit pe 20 iulie, la 97 de ani, după 78 de ani de activitate artistică susținută din cauza unui stop cardio-respirator.