Alimentul care ne poate face rău în timpul postului
Publicat pe 23.02.2017 la 10:00 Actualizat pe 23.02.2017 la 10:51
Uleiul poate fi considerat unul dintre cele mai dăunătoare alimente ce ne poate afecta organismul, mai ales dacă îl consumam din abundenţă, aşa cum se întâmplă în timpul postului.
Uleiul poate fi considerat unul dintre cele mai dăunătoare alimente ce ne poate afecta organismul, mai ales dacă îl consumam din abundenţă, aşa cum se întâmplă în timpul postului.
Unul dintre cei mai renumiţi nutriţionişti din România, Mihaela Bilic, recomandă ca pe toată perioada postului uleiul trebuie să fie consumat în cantităţi moderate, la fel de rar precum peştele. De asemenea nutriţionistul Mihaela Bilic ne sfătuieşte ca în acestă perioadă este recomandat să reducem consumul de nuci şi migdale, pentru că aceste fructe au un conţinut ridicat de ulei.
„Dacă tot suntem în săptămâna albă şi ne pregătim de postul Paştelui, nu strică să vorbim puţin despre ulei. În primul rând pentru că suntem români şi avem uleiul de gătit în sânge, apoi pentru că fiind vegetal există riscul să îl consumăm din abundenţă, mai ales în post. Nu ştiu dacă au fost nutriţionişti de faţă atunci când s-au pus bazele religiei, însă limitarea consumului de ulei este mai importantă decât eliminarea oului şi produselor lactate. Când vrem să-i dăm o pauză ficatului şi metabolismului de la munca grea de digestie din fiecare zi, pe lângă produsele de origine animală, trebuie obligatoriu să renunţăm şi la ulei, indiferent dacă e de floarea-soarelui sau de măsline. Dacă aveţi curiozitatea să vedeţi cât de rare sunt dezlegările la ulei, veţi fi uimiţi. De asemenea, este interesant că uleiul şi vinul au fost puse în aceeaşi categorie, a plăcerilor alimentare ce trebuie limitate. Dacă analizăm puţin, vedem că prin eliminarea uleiului dispar din meniul de post toate mâncărurile gustoase: zacuscă, salată de vinete şi humus, pateu vegetal, cartofi prăjiţi, şniţel de soia, produse de patiserie şi de cofetărie (pentru că margarina tot ulei este). Ce mai rămâne? Ciorbe şi mâncăruri de legume (gătite fără ulei!), făinoase, cartofi, pâine, mămăligă, toate leguminoasele boabe (fasole, mazăre, linte, soia, năut)”, a dezvăluit Mihaela Bilic.
Postul înseamnă să nu te saturi, să simţi lipsa, să te confrunţi cu foamea. Asta e esenţa, simbolul, scopul. Şi da, există un rău mai mare decât uleiul, pe care religia nu l-a luat în calcul, pentru că nu exista: grăsimea vegetală de palmier şi de cocos”, mai spune nutriţionistul.