Anvelopele de iarnă, obligatorii sau nu de la 1 noiembrie? Anunțul făcut de RAR
Publicat pe 09.11.2023 la 13:48 Actualizat pe 09.11.2023 la 13:48
Cu venirea sezonului rece, întrebările cu privire la momentul potrivit pentru schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă devin tot mai frecvente. Registrul Auto Român (RAR) vine în ajutorul șoferilor cu un anunț clarificator, în încercarea de a lămuri mitul potrivit căruia 1 noiembrie ar fi data limită pentru montarea acestora.
- Sunt sau nu anvelopele de iarnă obligatorii de la 1 noiembrie
- Anunț RAR
În urma unor informații eronate care au stârnit neliniște printre șoferi, Registrul Auto Român (RAR) vine în sprijinul opiniei publice cu clarificări privind montarea anvelopelor de iarnă și utilizarea celor "all season".
Sunt sau nu anvelopele de iarnă obligatorii de la 1 noiembrie
Într-o postare pe platforma de socializare Facebook, RAR a precizat că nu există o dată limită pentru montarea anvelopelor de iarnă, ci obligativitatea survine atunci când circulația are loc pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
Astfel, RAR dezvăluie că toate anvelopele marcate cu literele M și S (care înseamnă noroi și zăpadă - mud and snow) sub forma M+S, M.S. sau M&S, corespund cerințelor de utilizare în condiții de iarnă stipulate în legislația rutieră națională. Aceasta clarificare vine ca răspuns la confuzia creată de unele articole de presă care indicau data de 1 noiembrie drept termen limită pentru schimbarea anvelopelor.
În ceea ce privește anvelopele "all seasons," RAR subliniază că denumirea este una comercială și nu are corespondent în legislația română. Important de reținut este că, indiferent de numele comercial al unei anvelope, dacă aceasta este inscripționată cu literele M și S, aceasta îndeplinește cerințele pentru utilizarea pe timp de iarnă.
Ce se întâmplă dacă șoferii nu respectă regulile
În cazul nerespectării acestor reguli, sancțiunea constă în amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, cu valori cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, fiind posibilă și reținerea certificatului de înmatriculare al vehiculului. Astfel, pentru a evita astfel de consecințe, RAR recomandă șoferilor să fie atenți la data de fabricație și adâncimea profilului anvelopelor, consultând un specialist în cazul în care acestea au peste 4-5 ani de la producție sau prezintă semne evidente de uzură.
Registrul Auto Român oferă aceste clarificări pentru a evita interpretările greșite și pentru a asigura că șoferii înțeleg corect obligativitatea anvelopelor de iarnă în condiții specifice.