Homepage » Beauty & Lifestyle » Care sunt cei 12 apostoli și ce rol au avut ei. Informații despre fiecare discipol al lui Iisus

Care sunt cei 12 apostoli și ce rol au avut ei. Informații despre fiecare discipol al lui Iisus

Publicat pe 06.10.2022 la 14:37 Actualizat pe 06.10.2022 la 16:07

Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește în calendarul ortodox pe toți cei 12 Sfinți Apostoli ai lui Hristos. După ucenicie și după învierea Sa din morți, Domnul i-a însărcinat pe deplin pe cei 12 discipoli să aibă grijă de Împărăția lui Dumnezeu și să ducă mesajul Evangheliei în lume. Care sunt cei 12 apostoli și ce rol au avut ei.

Care sunt cei 12 apostoli și ce rol au avut ei. Informații despre fiecare discipol al lui Iisus

Care sunt cei 12 discipoli al lui Iisus Hristos

arhivă

  • Care sunt cei 12 apostoli și ce rol au avut ei
  • Informații despre fiecare discipol Mântuitorului

Niciunul dintre apostolii aleși nu a fost erudit sau rabin. Acești oameni nu aveau abilități extraordinare. Nici religioși, nici rafinați, ei erau oameni obișnuiți.

Cine sunt cei 12 Apostoli și cum au fost aleși

Cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos sunt Petru (Simon), Andrei, Toma, Ioan Teologul, Iacob, Iacob, Simon Zilotul, Iuda Tadeul, Bartolomeu, Filip, Matei şi Matia – cel care a luat locul lui Iuda Iscarioteanul.

Cei 12 Apostoli au fost aleși de Mântuitor în mod individual datorită virtuțiilor pe care le aveau fiecare în parte. După ce au fost aleși, aceștia i-au fost alături Mântuitorului timp de trei ani și jumătate. Iar înainte de a se înalța la Cer, Mântuitorul le-a lăsat misiunea de a fi apostoli, poruncind acestora să păzească oamenii.

Viața Sfinților Apostoli

Sfântul Apostol Andrei - cel întâi chemat

Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul și a mers cel dintâi în urma Mântuitorului. Era era un pescar originar din Betsaida Galileii și fratele Sfântului Apostol Petru, pe care l-a și adus la Hristos. După primirea Sfântului Duh, el a propovăduit pe Hristos în Bitinia și în toate țările de pe lângă Marea Neagră, în Herson și în Rusia. Este prăznuit pe data de 30 noiembrie.

Sfântul Apostol Petru

Sfântul Apostol Petru a fost frate cu Sfântul Apostol Andrei. Numele său inițial a fost Simon, însă a primit numele de Petru chiar de la Iisus. Sfântul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia mai întâi în Iudeea, apoi în Antiohia, Pont, Galatia, Capadocia, Asia, Bitinia și Iliric. Petru a fost răstignit pe cruce cu capul în jos de împăratul Nero. Este prăznuit, împreună cu Sfântul Apostol Pavel, pe 29 iunie.

Sfântul Apostol Iacob, fiul lui Zevedeu (“cel bătrân”)

Sfântul Apostol Iacob, fiul lui Zevedeu, cel numit de Domnul "fiul tunetului", era fratele Sfântului Ioan Evanghelistul. Dupa Înălțarea Domnului, a propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu, mai întâi la toată Iudeea și, după aceea, în Spania. A fost ucis de către Agripa cu sabia în Ierusalim. Biserica îl prăznuiește pe 30 aprilie.

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan (Teologul)

A fost fiul lui Zevedeu și frate cu Sfântul Apostol Iacob cel Bătrân. În Sfânta Scriptură este prezentat ca apostolul cel iubit Domnului, care s-a rezemat pe pieptul Lui și a stat lângă Sfânta Cruce cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Zilele sale de prăznuire sunt 8 mai și 26 septembrie.

Sfântul Apostol Filip

Sfântul Apostol Filip, asemenea lui Petru și Andrei, era originar din Betsaida Galileii. Filip este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Mântuitor. Credincioșii știu despre Filip că era o persoană cu foarte multă înțelepciune, îndeletnicindu-se cu toate cărțile prorocilor. Este prăznuit pe 14 noiembrie.

Sfântul Apostol Bartolomeu

Sfântul Apostol Bartolomeu, cunoscut și sub numele de Natanael, a propovăduit în Asia împreună cu Apostolul Filip, cu sora lui Filip, Mariana și cu Apostolul Ioan. Mai târziu a propovăduit în India și în Armenia unde a fost martirizat. Ziua sa de prăznuire este 11 iunie.

Sfântul Apostol Toma

Sfântul Apostol Toma, numit “geamănul” era originar din Paneida, cetatea Galileei. El a fost acela, care a pipăit rănile Domnului dupa Învierea Sa. În călătoriile sale propovăduind Învierea Domnului înființează și mai multe Biserici Creștine în Palestina, Mesopotamia, Etiopia, India și Partia. Zilele în care este prăznuit sunt 6 octombrie și prima duminică de după Învierea Domnului.

Sfântul Apostol Matei Evanghelistul

Sfântul Apostol Matei este considerat, în mod tradițional, autorul Evangheliei după Matei. Simbolul apostolului este un înger. Numele inițial al lui Matei a fost Levi. El era fiul lui Alfeu și a fost de meserie vameș. Odată, venind dinspre malul lacului, Iisus a trecut pe lângă punctul de vamă unde stătea Matei și i-a spus "Vino după Mine". Matei s-a ridicat și l-a urmat pe Mântuitorul, devenind ucenicul său. Sfântul Apostol Matei este prăznuit pe 16 noiembrie.

Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu

Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu era fratele Sfântului evanghelist Matei. După Pogorârea Sfântului Duh, Apostolii Iacov, Alfeu, și Andrei au făcut călătorii misionare prin Iudeea, Edessa, Gaza și Eleuteropolis, propovăduind Evanghelia, vindecând orice fel de boală, și aducându-i pe mulți pe calea mântuirii. Este prăznuit în Biserică pe 9 octombrie.

Sfântul Apostol Iuda Tadeu

Sfântul Apostol Iuda, fiul Sfântului Iosif din Nazaret, este numit de Luca fratele lui Iacov, întâiul episcop al Ierusalimului, și fratele Domnului. Sfinții Evangheliști Matei și Marcu îl numesc Levi respectiv Tadeu. Este numit și “sfântul cauzelor pierdute” sau “ocrotitorul celor deznădăjduiți”, fiind mijlocitor în situații disperate și grabnic ajutător. Ziua sa de prăznuire este 19 iunie.

Sfântul Apostol Simon Zilotul

Sfântul Apostol Simon, cel din Cana Galileei, la a cărui nuntă Iisus Hristos a prefăcut apa în vin, a fost numit Zilot, pentru râvna sa pentru Hristos Dumnezeu. Numit și Natanael, este cel care și-a lăsat casa, părinții și mireasa pentru Mirele cel ceresc. Odată cu Pogorârea Duhului Sfânt, mirele cel din Cana a început a propovădui și el, alături de Apostoli, Evanghelia în toata lumea. Ziua sa de prăznuire este 10 mai.

Sfântul Apostol Matia

Sfântul Apostol Matia a fost unul din Cei Șaptezeci înainte de a-l înlocui pe Iuda Iscarioteanul între Cei Doisprezece. S-a născut în Betleem din tribul lui Iuda. Încă din copilărie, el a studiat Legea lui Dumnezeu sub supravegherea dreptului Simeon, primitorul de Dumnezeu. După Înălțarea Mântuitorului, Sfântul Matia a fost ales de ceilalți să îl înlocuiască pe Iuda Iscarioteanul dintre cei Doisprezece Apostoli. El a făcut minuni mari în Numele lui Iisus Hristos și a convertit mulțime mare la credința creștină. Fiind răstignit de necredincioși în Britania, și-a dat duhul său în mâinile lui Dumnezeu.

Iuda Iscarioteanul - Simbol al trădării

Iuda Iscarioteanul a fost iniţial unul din cei 12 apostoli, dar s-a pus pe sine în afara apostolilor vânzându-L pe Iisus Hristos şi dându-se apoi morţii (Matei 27, 3-10). Postul din fiecare miercuri pomeneşte durerea acestei trădări şi este unul din evenimentele pomenite la slujbele din Săptămâna Mare.

CITEȘTE ȘI: Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești pentru a avea noroc

În articolul
Care sunt cei 12 apostoli și ce rol au avut ei. Informații despre fiecare discipol al lui Iisus
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Star Matinal. Andia, surprinsă de iubit, pe scenă, în fața a sute de persoane. Cum a reacționat artista / VIDEO
Emisiuni TV • la 12:06
Star Matinal. Andia, surprinsă de iubit, pe scenă, în fața a sute de persoane. Cum a reacționat artista / VIDEO
  • Andia, imagini rare alături de iubit, pe scenă
  • Cum a surprins-o bărbatul alături de care trăiește o frumoasă poveste de dragoste
  • Cum a reacționat artista
Cleopatra Stratan, mândră de fratele ei! Cezar Stratan a absolvit gimnaziul: „Felicitări scumpul meu...” / FOTO
Showbiz intern • la 12:05
Cleopatra Stratan, mândră de fratele ei! Cezar Stratan a absolvit gimnaziul: „Felicitări scumpul meu...” / FOTO
  • Cleopatra Stratan este mândră de fratele ei
  • Cezar Stratan, absolvent al gimnaziului
Cel de-al optulea sezon Insula Iubirii va avea premiera pe 15 iulie, la Antena 1
Emisiuni TV • la 12:00
Cel de-al optulea sezon Insula Iubirii va avea premiera pe 15 iulie, la Antena 1
  • A fost anunțată premiera sezonului 8 la Insula Iubirii
  • Din 15 iulie revine pe micile ecrane, la Antena 1
Anunț ANM de ultim moment! Cod portocaliu și cod galben de furtuni puternice în România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Meteo • la 11:40
Anunț ANM de ultim moment! Cod portocaliu și cod galben de furtuni puternice în România. Care sunt zonele vizate / FOTO
  • Anunț de ultimă oră al ANM
  • Cod Portocaliu și Cod Galben de furtuni
  • Care sunt zonele vizate și cât timp este valabilă atenționarea
Semnul divin pe care soția lui Costel Corduneanu l-a primit de la el, după moartea lui! Grațiela i-a simțit prezența în casă: ”Știu că ești...” / FOTO
Stiri interne • la 11:40
Semnul divin pe care soția lui Costel Corduneanu l-a primit de la el, după moartea lui! Grațiela i-a simțit prezența în casă: ”Știu că ești...” / FOTO
  • Ce semn a primit Grațiela din partea lui Costel Corduneanu
  • Soția lui a rămas fără cuvinte
ÎPS Calinic a ajuns, de urgență, la Spitalul Floreasca! Ce a pățit Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului în timp ce sfințea o troiță 
Stiri interne • la 11:29
ÎPS Calinic a ajuns, de urgență, la Spitalul Floreasca! Ce a pățit Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului în timp ce sfințea o troiță 
  • ÎPS Calinic, internat la Spitalul Floreasca din Capitală
  •  Ce a pățit Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului în timp ce sfințea o troiță 
Vezi toate știrile noi
Recomandări
Marcel Ciolacu anunţă introducerea salariului minim european în România, pe 15 noiembrie
recomandare pe observatornews.ro
Marcel Ciolacu anunţă introducerea salariului minim european în România, pe 15 noiembrie
Pentru câţi bani au ajuns să fie bătute cele două femei de „Perversul de pe Târgu Ocna”, în gala RXF care a scandalizat România!
recomandare pe as.ro
Pentru câţi bani au ajuns să fie bătute cele două femei de „Perversul de pe Târgu Ocna”, în gala RXF care a scandalizat România!
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep. Final trist de carieră pentru fosta lideră WTA, nu se mai poate face nimic!
Romania TV
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep. Final trist de carieră pentru fosta lideră WTA, nu se mai poate face nimic!
Tragedie uriașă! Tânără de 19 moartă din cauza unor complicaţii postnatale, la o lună după ce a născut
Romania TV
Tragedie uriașă! Tânără de 19 moartă din cauza unor complicaţii postnatale, la o lună după ce a născut
Un nou tip de motorină pe piaţa europeană. Cu cât se vinde litru şi ce calităţi are
recomandare pe antena3.ro
Un nou tip de motorină pe piaţa europeană. Cu cât se vinde litru şi ce calităţi are
Bani în plus pentru profesorii care scanează lucrările de la examenele naționale. Suma pe care o pot primi cadrele didactice
recomandare pe antena3.ro
Bani în plus pentru profesorii care scanează lucrările de la examenele naționale. Suma pe care o pot primi cadrele didactice
Horoscop 1 iunie 2024. Capricornii se află în centrul atenției, Racii au parte de emoții puternice
recomandare pe antena3.ro
Horoscop 1 iunie 2024. Capricornii se află în centrul atenției, Racii au parte de emoții puternice
Noi detalii despre starea lui Kate Middleton. Prin ce trece Prinţesa de Wales şi când ar putea reveni
recomandare pe playtech.ro
Noi detalii despre starea lui Kate Middleton. Prin ce trece Prinţesa de Wales şi când ar putea reveni
Obiectul pe care să îl ţii mereu în geantă pentru a nu rămâne fără bani. Atrage norocul financiar
recomandare pe playtech.ro
Obiectul pe care să îl ţii mereu în geantă pentru a nu rămâne fără bani. Atrage norocul financiar
Zi liberă pentru elevi și profesori! Ce se sărbătorește pe 5 iunie 2024
recomandare pe redactia.ro
Zi liberă pentru elevi și profesori! Ce se sărbătorește pe 5 iunie 2024
Cine e fostul mare fotbalist prins băut la volan după meciul de adio al Generației de Aur
recomandare pe redactia.ro
Cine e fostul mare fotbalist prins băut la volan după meciul de adio al Generației de Aur
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit într-o rochie minusculă!
recomandare pe Ciao.ro
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit într-o rochie minusculă!
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
recomandare pe shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
recomandare pe bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Cum se simte marele actor? Monica Pop a dezvăluit care este situația cu Florin Piersic
recomandare pe bzi.ro
Cum se simte marele actor? Monica Pop a dezvăluit care este situația cu Florin Piersic
Noi angajări în armată! Câte posturi sunt disponibile?
recomandare pe dailybusiness.ro
Noi angajări în armată! Câte posturi sunt disponibile?
S-a votat legea. Șoferii băuți sau drogați rămân fără permis până la 10 ani
recomandare pe dailybusiness.ro
S-a votat legea. Șoferii băuți sau drogați rămân fără permis până la 10 ani
5 cele mai ambițioase zodii: Încrezătoare, perseverente, statornice, muncitoare
recomandare pe Jurnalul.ro
5 cele mai ambițioase zodii: Încrezătoare, perseverente, statornice, muncitoare
Ce diferență de vârstă există între What’s Up și soția lui, Micky: „Am zis că e prea tânără pentru mine”
recomandare pe a1.ro
Ce diferență de vârstă există între What’s Up și soția lui, Micky: „Am zis că e prea tânără pentru mine”
Close