Ce alimente sunt recomandate în post, care ţin de foame şi nu îngraşă
Publicat pe 27.02.2017 la 18:18 Actualizat pe 27.02.2017 la 18:27
Sunt foarte multe persoane care îşi doresc să urmeze postul din calendarul ortodox. Noi vă recomandăm câteva alimente bogate în nutrienţi şi care au un gust bun şi care ajută în compensarea lipsei de proteină animală.
Sunt foarte multe persoane care îşi doresc să urmeze postul din calendarul ortodox. Noi vă recomandăm câteva alimente bogate în nutrienţi şi care au un gust bun şi care ajută în compensarea lipsei de proteină animală.
Noţiunea de post, din punct de vedere al unui nespecialist, este de fapt doar o denutriţie proteică, însă acele proteine animale de care ne lipsim în această perioadă pot fi suplinite de cele vegetale, acestea având, uneori, o calitate superioară.
Quinoa: Se aseamănă cu orezul din punct de vedere al modului de gătire. Unul dintre avantaje este acela că timpul de fierbere este înjumătăţit faţă de orez. Pe lângă conţinutul de proteine calitative, este şi o sursă importantă de calciu, pe care îl luam în mod majoritar din produse lactate.
Ciupercile: Există foarte multe reţete care folosesc ciupercile, motiv pentru care trebuie să menţionăm că acestea au un conţinut redus de calorii şi sunt pline de nutrienţi care ne ajută să avem o sănătate optimă.
Fasolea: Este un aliment recomandat în perioada postului. Conţine carbohidraţi care nu cresc foarte rapid nivelul zahărului din sânge, iar conţinutul de proteine este suplimentat de vitamina B şi fier, acestea fiind surse pentru o vitalitate crescută.
Seminţele: Sunt o altă sursă de proteine şi fibre care pot fi folosite în diverse preparate şi în diferite momente ale zilei, contribuind la o digestie bună. Seminţele de susan sunt o sursă valoroasă de calciu. Este important de ştiut că acestea sunt mai bine absorbite dacă sunt zdrobite sau lăsate la înmuiat pentru o zi sau două, lucru valabil şi pentru seminţele de in.
Fasolea verde şi Spanacul: Sunt două alimente ce conţin multe proteine la suta de grame, locul întâi în conţinutul proteic, dintre cele două, fiind ocupat de fasolea verde.
Năutul: Este similar cu fasolea din punct de vedere al cantităţii de proteine, astfel, dacă vrem să ne şi menţinem greutatea, îl putem alege ca alternativă, pentru faptul că are mai puţine calorii.
Avocado: Este un fruct extrem de bogat în vitamine şi minerale, conţinând în acelaşi timp acizi graşi esenţiali. Nu trebuie să vă reamintim că avocado este ingredientul-vedetă în deliciosul guacamole.
Sfecla Roşie: Consumul acesteia, în sezonul rece, înlătură oboseala specifică perioadei, ajută la reînnoirea celulelor sanguine, prevenind anemia şi stimulând sistemul imunitar. Nu are foarte multe proteine, însă compensează prin conţinutul variat de minerale.