Ce chin îl așteaptă pe tatăl Gabrielei Cristea! Recuperarea lui după ce i-a fost amputat piciorul, explicată pas cu pas
Publicat pe 16.01.2017 la 23:59 Actualizat pe 16.01.2017 la 23:39
Tatăl Gabrielei Cristea trece prin momente cumplite de când medicii au apelat la ultima soluție pentru a-i salva viața: amputarea unui picior, vineri, după ce, cu câteva zile mai devreme, fusese internat în stare gravă într-un spital din București. Dar, ne-a dezvăluit un medic, recuperarea care urmează după operație este la fel de chinuitoare.
Tatăl Gabrielei Cristea trece prin momente cumplite de când medicii au apelat la ultima soluție pentru a-i salva viața: amputarea unui picior, vineri, după ce, cu câteva zile mai devreme, fusese internat în stare gravă într-un spital din București. Dar, ne-a dezvăluit un medic, recuperarea care urmează după operație este la fel de chinuitoare.
”Amputarea este, probabil, cea mai dificilă operație pe car eo poate suporta un pacient din punct de vedere psihologic. De altfel, acest lucru este chinuitor pentru bolnavul care suportă o asemnea intervenție și, de multe ori, depresiile ajung chiar la stadiul în care se transformă într-o boală fatală pentru cel care e operat. De aceea, cel puțin un an după amputarea vreunui membru, pacientul trebuie să urmeze consiliere psihologică. De cele mai multe ori, după amputație, pacientul suferă atât fizic, deoarece simte durere la nivelul bontului, cât și psihic, deoarece, de multe ori se confruntă cu un sentiment de revoltă față de situația în care se află”, ne-a spus un medic. Mai mult decât atât, ne-a explicat el, de cele mai multe ori, după amputare, pacienții suferă de sindromul ”membrului fantomă”, adică simt mâncărimi, dureri sau alte senzații de acest tip chiar în locul în care, de fapt, nu mai există.
Mai mult decât atât, explică medicul, după amputare se face extrem de multă recuperare medicală. ”În prima săptămână după operaţie va avea dureri, însă acestea se vor reduce cu timpul. În timpul procesului de vindecare a plăgii, tratamentul se concentrează pe îngrijirea rănii şi pe modelarea atentă a bontului în vederea protezării”, a mai explicat medicul.
În altă ordine de idei, pacientul trebuie să reînvețe să umble și să aibă o poziție corectă a corpului, lucru care, de obicei, se realizează în mai multe luni, condiția esențială fiind ca el să își dorească recuperarea.
De asemnea, ne-a explicat medicul, în cazurile asemănătoare tatălui Gabrielei Cristea, cele în care pacienții așteaptă cu groază o a doua posibilă amputare, depresia este, de fapt, cel mai mare dușman. ”Familie trebuie să îl sprijine din plin, să se îngrijească de moral”, ne-a spus medicul. Doar că, în cazul lui Eugen Cristea, lucrurile sunt mai complicate ca niciodată, mai ales că problemele cu fiica lui, Gabriela, sunt de notorietate.
A fost operat vineri
Eugen Cristea, tatăl Gabrielei Cristea, are, de ani buni, probleme de sănătate grave. Dar, acum, la începutul acestui an, problemele tatălui prezentatoarei TV s-au acutizat. Așa că, spun surse medicale, acum câteva zile, el a fost internat într-unul dintre spitalele Capitalei, iar acolo medicii au ajuns la o concluzie cruntă după ce i-au făcut analizele și l-au consultat: trebuie să îi amputeze piciorul. Așa că, vineri, Eugen Cristea a suportat crunta intervenție, una in extremis, menită să îi salveze viața. Și, din păcate, încă nu știe, cu siguranță, că va supraviețui, el fiind pus sub observație de medici, aceștia temându-se că, din cauza gravelor sale probleme de sănătate, va fi nevoie de încă o intervenție chirurgicală. Eugen Cristea suferă de ateroscleroză și de diabet zaharat, iar sistemul circulator este într-o stare mai mult decât proastă, ateroamele blocându-i artere importante, stenturile fiind, pare-se, singura soluție.