Ce este scleroza multiplă, boala de care suferă actrița Christina Applegate
Publicat pe 11.08.2021 la 12:43 Actualizat pe 11.08.2021 la 12:43
Celebra actriță din ,,Dead to me”, Christina Applegate, a anunțat de curând printr-o postare făcută pe Twitter, că suferă de scleroză multiplă.Si pentru că probabil mulți dintre voi vă întrebați cum se manifestă această boală și cum îți dai seama după simptome, o să lăsăm mai jos toate informațiile pe care trebuie să le știi despre această afecțiune.
- Christina Applegate a fost diagnosticată cu scleroză multiplă
- Care sunt simptomele acestei afecțiuni
Ce este scleroza multiplă și ce simptome poate avea
Scleroza multiplă este o boală progresivă, care afectează sistemul nervos central și care este diagnosticată în general la persoanele mai tinere, care au vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani. Totodată există posibilitatea ca această afecțiune să se declanșeze oricând între 15 și 60 de ani, iar statisticile arată că numărul femeilor care suferă de această boală este mult mai mare decât cel al bărbaților. Cauzele care determină apariția afecțiunii nu se cunosc, însă acceastă boală este considerată a fi autoimună. Persoanele care suferă de această afecțiune nu se vindecă, însă pot ține simptomele bolii sub control dacă urmează un tratament corect.
Simptomele acestei afecțiuni pot fi clasificate în funcție de gravitatea și stadiul bolii. Si aici se regăsesc ca si prime simptome cele primare: Simptomele primare sunt primele care apar în cazul sclerozei multiple și se pot simți schimbări la nivelul organismului precum: senzație de slăbiciune în organism, pierderi senzoriale, incapacitatea de a controla mișcările musculare
Simptomele secundare
Deoarece funcționarea vezicii urinare este controlată de centrii nervosi aflați la nivelul măduvei spinării și a trunchiului cerebral , evoluția acestei afecțiuni va avea ca și simptome secundare infecții ale tractului urinar, acestea vor apărea în urma retentiei urinare.
Simptomele tertiare
Din cauza simptomelor pe care această boală le prezintă nu afectează pacientul doar fizic ci si social și pshiologic. Pe măsură ce boala evoluează, iar manifestările sunt din ce în ce mai frecvente și mai greu de controlat crește riscul ca persoana suferindă să intre în depresie sau să decurgă la izolare socială.
Factori de risc
Printre factorii de risc pentru scleroza multiplă se numără: infectiile microbiene, infectiile virale, dar și alte infectii. De asemenea factorii pot fi de trei tipuri: factori de mediu, factori genetici și factori epigenetici.