Consecinţele avortului. Ce se întâmplă în corpul unei femei, după întreruperea de sarcină
Publicat pe 18.09.2018 la 16:20 Actualizat pe 18.09.2018 la 17:22
Avortul vine la pachet cu o stare de sănătate şubredă şi un psihic la pământ! În ciuda faptului că un avort este, poate, ceea ce îţi doreşti, ar trebui să te gândeşti de două ori înainte de a-l face!
Avortul vine la pachet cu o stare de sănătate şubredă şi un psihic la pământ! În ciuda faptului că un avort este, poate, ceea ce îţi doreşti, ar trebui să te gândeşti de două ori înainte de a-l face!
Întreruperea de sarcină este un subiect foarte controversat şi un pic tabu în zilele noastre! Când o femeie se hotărăşte să facă avort, cei din jur o privesc puţin stângaci. Avortul nu este doar eliminarea unui copil din pântec, ci acesta implică foarte multe consecinţe.
După un avort în corpul unei femei se pot întâmpla multe, conform Provita Bucureşti. În primul rând, starea de sănătate este afectată de la primele ore ale procesului de întrerupere a sarcinii. Hemoragia uterină, care poate conduce la deces, în funcţie de vârsta pacientei; perforaţia uterină care poate duce spre lezarea organelor interne; naşteri premature; infertilitate sau avort spontan.
În ceea ce priveşte starea de sănătate psihică în urma unui avort se enumără tentativele de suicid, insomnii, tulburări în alimentaţie, atacuri de panică, dereglări sexuale sau sentimentul de vinovăţie.
Ceea ce trebuie reţinut este faptul că adolescentele resimt mult mai accentuat simptomele psihice ale unui avort, deoarece acestea au un psihic mult mai labil. Prin urmare, adolescentele sunt cele care deţin rata cea mai mare de suicid după un avort.
În plus, efectele unei întreruperi de sarcină nu au impact doar asupra mamei, ci şi asupra partenerului. Sentimentele de vină, nesiguranţa de după un avort, pot afecta relaţia de cuplu. În aceste momente pline de instabilitate emoţională, partenerul trebuie să fie alături de parteneră, să fie suportiv. Andra Zaharia, psiholog clinicial, declară pentru Unica faptul că exteriorizarea şi comunicarea în aceste momente constituie remediul cel mai bun pentru o astfel de situaţie.
Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
L.T.