Cum să faci souvlaki de miel. Rețeta lui chef Horia Manea pentru un preparat inedit

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 28.03.2025 la 12:25
Actualizat pe 28.03.2025 la 12:25
Episodul de astăzi vă propune un meniu complet, grecesc, format din trei startere, tzatziki, zucchini pane şi salată grecească, un fel principal, souvlaki de miel, şi un desert, portokalopita.
- Cum să faci souvlaki de miel
- Rețeta lui chef Horia Manea pentru un preparat inedit
Tzatziki
- Iaurt grecesc
- Mărar
- Lămâie
- Sare
- Piper
- Castravete
- Usturoi
- Oţet
Peste castravetele ras se adaugă sare, se toarnă ulei de măsline şi oţet din vin. Separat, se amestecă iaurtul grecesc cu doi căţei de usturoi, se toarnă ulei de măsline şi zeamă de lămâie. Se condimentează cu sare şi piper şi se adaugă castravetele scurs. Se presară mărar.
Zucchini pane
- Dovlecei
- Făină
- Ou
- Pesmet
- Sare
- Parmezan
- Piper
Feliile de zucchini se trec prin făină, ou şi pesmet. Se pun la prăjit în ulei încins. Se presară parmezan.
Salată grecească
- Brânză
- Ardei gras
- Măsline
- Ceapă roşie
- Lămâie
- Roşii
- Castravete
- Sare
- Piper
Legumele se vor tăia în felii subţiri/cubuleţe. Se amestecă împreună cu măslinele, zeama de lămâie, uleiul de măsline şi brânza. Se condimentează cu sare şi piper.
Souvlaki de miel
- Carne de miel
- Lămâie
- Oregano
- Ulei de măsline
- Sare
- Piper
- Boia dulce
- Oţet
Cranea se taie în cubuleţe. Se lasă la marinat în sos de ulei de măsline, usturoi, zeamă de lămâie, boia dulce, oregano, sare şi piper. Se lasă la frigider 30 de minute. Cubuleţele de carne se pun pe frigărui şi se lasă la prăjit în ulei încins.
Portokalopita
- Aluat de plăcintă
- Ouă
- Zahăr
- Coajă de portocală
- Suc de portocală
- Ulei
- Praf de copt
- Iaurt grecesc
- Apă
- Portocală
Foile de plăcintă se lasă la cuptor pentru 30-40 de minute, la 110 grade. Se pregăteşte aluatul, amestecând ouăle cu ajutorul unui mixer. Se adaugă zahărul, iaurtul grecesc, coaja şi zeama de lămâie. Se încorporează şi foile de plăcintă. Compoziţia se toarnă într-o tavă tapetată cu unt şi făină. Se lasă la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade. La final, se toarnă sirop de zahăr şi zeamă de portocală. Se adaugă şi felii de portocală.