Ministrul Muncii, despre certificatele de handicap, depistarea muncii la negru și creșterea vârstei de pensionare la magistrați în exclusivitate, la Observator Antena 1 „România are boli care nu ar trebui să fie motiv de certificat de handicap”

De Ilinca Lunca.
Publicat pe 16.07.2025 la 10:24
Actualizat pe 16.07.2025 la 10:24
Florin Manole, Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale a venit în fața românilor marți seară, la Observator 19. Ministrul a declarat că, împreună cu Ministerul Sănătății, lucrează la revizuirea acordării certificatelor de handicap.
- Ministrul Muncii, despre certificatele de handicap, depistarea muncii la negru și creșterea vârstei de pensionare la magistrați
- Florin Manole, Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale a venit în fața românilor marți seară
„Sunt din ce în ce mai multe persoane care au astfel de certificate (n.r. de handicap), de la același medic, pentru aceeași, în ghilimele, boală. Există fraudă în sistem și avem un mecanism de transparentizare astfel încât, pe de o parte, să diminuăm, poate chiar să eliminăm frauda și, pe de altă parte, să putem trage la răspundere pe aceia dintre medici care se folosesc în mod nelegitim de parafa pe care o au și de profesia onorabilă pe care ar trebui să o exercite pentru a face astfel de falsuri. Ei vor trebui să răspundă cât de aspru se va putea și lucrăm împreună cu Ministerul Sănătății inclusiv pentru a gestiona lista criteriilor. România are niște boli care sigur că sunt o problemă pentru fiecare cetățean dar care nu ar trebui să fie un motiv de.”, a declarat Florin Manole la Observator.
Pensiile magistraților au fost un alt subiect în discuția cu Alessandra Stoicescu. Ministrul Muncii a anunțat că este discutată creșterea vârstei de pensionare pentru aceștia.
“România are banii de pensii şi salarii în fiecare an. Emoţia există, pentru că unii o stârnesc cu rea-credinţă. Statul român a plătit pensii şi salarii în ani mult mai grei. Creşterea vârstei de pensionare este luată în calcul pentru magistraţi, pentru că acolo este o temă sensibilă, o temă la care România e încă restantă. Am încercat prin impozitare progresivă, n-a fost o soluţie care să stea în picioare în faţa CCR, dar cu vârsta de pensionare se va întâmpla.” - Florin Manole, ministrul Muncii.
Florin Manole a vorbit și despre efectele măsurilor de austeritate asupra românilor, precum și despre noua măsură a CASS-ului pentru pensiile de peste 3.000 de lei.
“Trebuie să privim aceste măsuri într-un context mai amplu. Guvernul dă un voucher de 50 de lei pentru persoanele cu venituri mici, peste 2 milioane de români vor primi acest voucher pentru energie. Plafonarea preţurilor la alimente continuă pentru nişte luni şi asta ar trebui să ţină un pic inflaţia sub control. CASS pentru pensiile de peste 3.000 ne referim la 10% pentru ce depăşeşte 3.000 de lei, nu pentru întreaga sumă. Vom încerca să revizuim amendamentul acesta, sunt mai multe amendamente pe care vrem să le promovăm în pachetul următor. Sunt convins că va fi o măsură temporară. Avem motivaţia acestui deficit bugetar care nu va fi o constantă, va scădea în anii următori.” a declarat Florin Manole.
Ministrul a anunțat, de asemenea, sancțiuni pentru angajatorii care încalcă legea în contextul în care este în derulare o campanie națională pentru depistarea muncii la negru, demers care, pentru început, se desfășoară în sectorul construcțiilor.
„Suntem în a doua zi a unei campanii naționale în care peste 1000 de inspectori de muncă din toată țara, din toate județele, concomitent, merg într-o campanie pentru a depista munca la negru. E important din mai multe motive. În primul rând, să se înțeleagă faptul că nu este o noutate pentru Inspecția Muncii. Doar luna trecută sunt peste 200 de amenzi, sancțiuni care s-au dat pentru că s-au depistat astfel de probleme fără să fi fost o temă specifică. Acum e o temă specifică, pentru că e important ca oamenii care muncesc cinstit în această țară, în construcții, de exemplu, să primească legal și oficial și cu toate taxele plătite la zi, banii pe care îi merită pentru munca lor. Vor simţi apoi când va veni vremea pensiei şi se vor plânge că au pensia mică. Asta îi ajută şi pe angajatorii oneşti care suferă de o concurenţă neloială.”, a subliniat ministrul.
Observator Antena 1 aduce răspunsuri pentru întrebările românilor.
Miercuri, 16 iulie - ora 19.00 – Oana Țoiu, ministrul Afacerilor Externe, la Observator
Cum arată viitorul diplomației române, între scandalul detașărilor din primării de comune la MAE și complexitatea și complexitatea scenei geopolitice mondiale.
Joi, 17 iulie, ora 19.00 - Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, la Observator
Vrei să-ți vinzi mașina? Nu vei putea, dacă nu ai toate taxele plătite. Ce puteri vrea să le dea administrațiilor locale ministrul.
În fiecare zi, Observator pune întrebările și arată faptele. Pentru ca românii să ia deciziile. Alege BINE pentru TINE. În fiecare zi!
Interviurile și reportajele Observator sunt în direct pe Antena 1 și antenaplay.ro. Acestea poate fi urmărite și pe observatornews.ro, Facebook Observator, Tik Tok Observator și pe canalul nostru de Youtube.