Povestea celor doi rromi autentici, veniți la „Chefi la Cuțite”. Alexandru Diamant este ziarist și a terminat trei facultăți / VIDEO
Publicat pe 21.10.2020 la 00:55 Actualizat pe 21.10.2020 la 00:55
Un cunocut personaj din lumea rromilor a venit să își laude nevasta la „Chefi la Cuțite”. Alexandru Diamant a susținut că soția sa, Letiția, este cea mai bună bucătăreasă din Vâlcea. Femeia le-a pregătit juraților un preparat tradițional.
- Letiția și Alexandru Diamant, rromii autentici, veniți să impresioneze la „Chefi la Cuțite”.
- El este jurnalist, ea, o bucătăreasă iscusită.
- Jurații au fost surprinși de un preparat tradițional țigănesc.
Primul lucru care a fost remarcat la Letiția a fost faptul că venit purtând bijuterii masive din aur și diamante. Soțul ei a dat imediat explicația.
„Averea noastră, moștenirea e aurul. Dăm moștenirea din fată în fată. Fetele la noi când se mărită, noi venim cu 20, 30 de mii de euro, iar fata vine domnișoară cu 50 sau 100 de galbeni la gât.”, a explicat Alexandru Diamant, tradiția lor.
Deși a spus că bărbații nu au ce căuta în bucătărie, Domnul Diamant și-a ajutat, de această dată soția, pentru a-i da curaj și putere.
Preparatul tradițional țigănesc, pregătit de cei doi soți
Fără prea mult curaj în fața camerelor de luat vederi, Letiția și-a văzut de pregătirea mâncării, în timp ce soțul a fost mult mai vocal. Pe tot parcursul apariției lor, el a lăudat-o din plin.
„Este cea mai bună bucătăreasă din Vâlcea.”, a afirmat, fără pic de modestie.
A vrut să o ducă chiar și la un concurs, dar ea nu a dorit să iasă din comunitatea de rromi, în care este obișnuită. Iată însă că, de această dată, i-a făcut o surpriză de proporții.
Cât despre ce au preparat: nu putea fi altceva decât o mâncare tradițională țigănească. O tocană cu o turtă de mălai. Bărbatul și-a adus și el aportul: a venit cu o țuică făcută chiar de el, în casă.
„Această mâncare face parte din cultura noastră. Vreau să-i încânt cu această delicatescă. Letiția a muncit două zile pentru a face acea turtă în cuptorul de cărămidă, să le arătăm cum se făcea pe timpuri turta de mălai țigănească.”, a vorbit, din nou, soțul.
În timpul degustării, chef Scărlătescu a numit-o „tocana primarului”, pe motiv că are are de toate.
Alexandru Diamant este jurnalist și scriitor
Alexandru și Letiția formează un cuplu de 40 de ani și se laudă cu o familie numeroasă: 5 copii, 18 nepoți și 7 strănepoți. S-au luat de tineri, întocmai cum este tradiția, însă partea tristă a poveștii ar fi că, în comunitățile de rromi „noțiunea de dragoste nu există”, după cum a afirmat însuși Alexandru Diamant.
Totuși, putem spune despre cei doi că sunt un caz norocos. Par că se potrivesc și se completează de minune.
Alexandru Diamant a uimit în momentul în care și-a dezvăluit meseria. Dacă soția le-a adus juraților bucate alese, el a venit cu ziarul său și câteva cărți pe care le-a scris.
„Eu sunt ziarist, am scris vreo patru cărți. Am venit cu soția pentru că s-a îndrăgostit de emisiunea dumneavoastră, în fiecare seară urmărește. Am vrut să îi fac o surpriză pentru că e specialistă. Face mâncare foarte bună. A făcut o turtă țigănească cu o tocană.”, a spus el.
El a povestit cu lux de amănunte cum a ajuns să facă trei facultăți și de unde i se trage pasiunea pentru jurnalism. Totul a pornit cu un pariu de-al tatălui său cum că el ar fi la facultate.
„Eram mic copil și mă duceam cu tata, noi plecam din martie la Timișoara, Arad. Eu sunt țigan argintar, cu inele, cu cercei. În momentul când eu plecam de la școală, îmi dădeau un mic catalog. (...) când ajungeam în comuna asta eu mă duceam la școală, mergeam în clasă. Stăteam două săptămâni îmi punea note și plecam în altă parte. Mă plimbam în toată țara.
Din sat în sat. Când veneam în septembrie acasă îi arătam carnetul cu notele și mă trecea clasa. Am terminat liceul și la un moment dat tata s-a întâlnit cu o cunoștință și s-au îmbătat criță. Au făcut pariu pe o mașină(...)
M-am ambiționat. Am stat să învăț două luni și jumătate în casă și așa am intrat la facultate. Am terminat Facultatea de Istorie-Filologie. Dup am urmat încă odată: Dreptul și Litere. Și îmi place microbul ăsta de jurnalism.”, a dezvăluit Alexandru Diamant.
De asemenea, bărbatul a mărturisit și motivul pentru care a preferat să își facă propriul ziar, despre comunitatea sa de rromi:
„Am lucrat vreo șapte opt ani la români. Dacă voiam să scriu ceva îmi ștergeau patru rânduri din ce scriam. Eu sunt foarte talentat la scris.”
Letiția și-a asociat stilul cu chef Scărlătescu, argumentând că, la fel ca ea și el „bagă mult în farfurie.”
VIDEO: