Rețetă de tochitură moldovenească, gătită de chef Horia Manea. De ce ingrediente ai nevoie
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 03.11.2025 la 16:08
Actualizat pe 03.11.2025 la 16:08
Episodul de astăzi vă propune un meniu complet, format dintr-un starter, cremă de brânză de burduf cu ceapă şi roşii, un fel principal, tochitură moldovenească, şi un desert, globuleţe cu dulceaţă.
- Horia Manea a prezentat trei rețete savuroase
- Cum gătești tochitură moldovenească
Cremă de brânză de burduf cu ceapă şi roşii
- 100 g brânză dulce
- 200 g brânză de burduf
- 1 roşie
- 1 ceapă roşie
- 2-3 biscuiţi săraţi
- 5 g boia dulce
- 1 legătură mărar
- Sare
- Piper
- Ulei de măsline
Se amestecă brânza de vaci, brânza de burduf, ceapa roşie, mărarul şi roşiile. Se adaugă ulei de măsline şi se condimentează cu sare şi piper. Crema de brânză se serveşte pe biscuiţi săraţi.
Tochitură moldovenească
- 500 g ceafă de porc
- 150 g cârnaţi afumaţi
- 75 g bacon
- 1 ceapă
- 100 ml vin alb
- 3 căţei de usturoi
- 3 g cimbru
- 30 g pastă de tomate
- 2 ouă
- 2 foi de dafin
- 150 g telemea de vacă
- Sare
- Piper
- Ulei de măsline
Carnea de porc se pune la prăjit, apoi, se continuă cu baconul şi cârnaţii afumaţi. Ulterior, se adaugă ceapa şi usturoiul. Se condimentează cu sare, piper, boia dulce şi cimbru. Se adaugă vinul alb, foile de dafin, pasta de tomate şi se amestceă totul. Tochitura se serveşte alături de ouă-ochiuri.
Globuleţe cu dulceaţă
- 250 g făină
- 150 g unt
- 100 g zahăr pudră
- 10 ml esenţă de rom
- 5 g coajă de lămâie
- 2 g sare
- 50 g nuci măcinate
- Gem/dulceaţă
Se amestecă untul, împreună cu zahărul pudră, gălbenuşurile, esenţa de rom şi făina. Aluatul se lasă la frigider pentru 30 de minute. Din aluat se formează biluţe, se turtesc, se ung cu ou, se trec prin nucă şi se lasă la cuptor, la 180 de grade, 10 minute. În interiorul lor, se adaugă gem.



