Rețeta lui Chef Horia Manea de orez gratinat la cuptor. Cum să îl gătești acest preparat în cel mult 40 de minute

De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 03.10.2025 la 11:25
Actualizat pe 03.10.2025 la 11:25
În episodul de astăzi de la Meniu de vedetă, Chef Horia Manea a propus un meniu complet, format dintr-un starter, ciuperci cu parmezan şi unt, un fel principal, orez la cuptor gratinat, şi un desert, brioşe cu mere şi scorţişoară.
- Orez gratinat la cuptor
- Rețeta lui Chef Horia Manea
Ciuperci cu parmezan şi unt
- 500 g ciuperci
- 25 g unt
- 4 căţei usturoi
- Busuioc
- Fulgi de chilli
- 200 ml smântână de gătit
- 100 g parmezan
- 1 legătură pătrunjel
- Zeamă de lămâie
- Sare
- Piper
- Ulei de măsline
Ciupercile se călesc în unt şi usturoi. Se adaugă fulgi de chilli, busuioc, sare şi piper. Ulterior, se adaugă apă, zeamă de lămâie, smântâna de gătit şi se lasă la fiert pentru 5 minute. La final, se presară parmezan şi pătrunjel.
Orez la cuptor gratinat
- 500 g orez Carnaroli
- 680 ml sos de roşii
- 720 ml supă de legume sau apă
- 20 g unt
- 75 g parmezan
- 350 g mozzarella
- 100 g pesmet
- Busuioc
- 4 căţei usturoi
- Sare
- Piper
- Ulei de măsline
Sosul de roşii se pune la fiert împreună cu 2 căţei de usturoi, busuioc proaspăt, sare şi piper. Se lasă la fiert şi se adaugă orezul. Apoi, supa de legume sau apa, untul şi parmezanul. Într-o tavă pentru cuptor, tapetată cu ulei de măsline, se adaugă un strat de pesmet, un strat din orezul gătit, mozzarella şi parmezan, şi încă un strat de orez şi pesmet. Se introduce la 190 de grade, pentru 40 de minute.
Brioşe cu mere şi scorţişoară
- 50 g zahăr run
- 8 g scorţişoară
- 2-3 mere
- 2 ouă
- 115 g unt
- 175 g zahăr brun
- 10 g esenţă de vanilie
- 180 g făină
- 7 g praf de copt
- 165 ml lapte
- 120 gzahăr pudră
Merele se taie în cubuleţe, se adaugă zahăr brun şi scorţişoară. Se pregăteşte aluatul, amestecând untul, zahărul brun, esenţa de vanilie, ouăle, praful de copt, făina şi laptele. Compoziţia se mută în forme speciale de brioşe tapetate cu unt şi se adaugă merele. Tăvile se introduc la cuptor la 175 de grade, pentru 20 de minte. Se servesc alături de glazura de zahăr pudră cu lapte.