Rețeta lui Horia Manea de ciorbă de cartofi. Cum transformi un preparat obișnuit într-o delicatesă

De Ilinca Lunca.
Publicat pe 08.09.2025 la 14:08
Actualizat pe 08.09.2025 la 14:08
Episodul de astăzi vă propune un meniu complet, format dintr-un starter, castraveți în saramură, un fel principal, ciorbă de cartofi, şi un desert, găluște cu prune.
- Cum gătește Horia Manea ciorbă de cartofi
- Toate ingredientele de care ai nevoie
Castraveți în saramură
- 5 kg castraveți
- 5 l apă
- 250 g sare grunjoasă
- 3 legături mărar uscat
- 2 căpățâni de usturoi
- 3 bucăți hrean
Borcanele se sterilizează la 100 de grade, în cuptor, pentru 10 minute. Între timp, saramura se lasă la fiert până dă în clocot (apă și sare). Pe fundul borcanului se adaugă mărar uscat, castraveții, în picioare, unii lângă ceilalți, rondelele de morcovi, doi căței de usturoi, bastonașe de hrean și, din nou, mărar. Se toarnă saramura fierbinte (pentru a nu se sparge borcanul, se adaugă un cuțit sub acesta). Se închid borcanele.
Ciorbă de cartofi
- 5 cartofi
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- Păstârnac
- Țelină
- 30 g pastă de roșii
- 2 l apă
- 1 legătură leuștean
- 100 ml borș
- Sare
- Piper
- Ulei
Ceapa și morcovul se călesc la foc mic, se condimentează cu sare, boia dulce și piper. Apoi, se adaugă păstârnacul, țelina, ardeiul gras, cartofii, pasta de tomate și apa. După ce a fiert 20 de minute, se adaugă borșul. După încă 5-7 minute, se presară leușteanul.
Găluște cu prune
- 400 ml apă
- 150 ml ulei
- 250 g făină
- 3 ouă
- 500 g pesmet
- 150 g zahăr
- 300 g prune
- Sare
Apa, uleiul şi un praf de sare se pun la fiert. Apoi, se adaugă făina şi se amestecă energic, pentru a evita cocoloaşele. Se adaugă 3 ouă. La foc mic, se rumeneşte pesmetul amestecat cu zahăr. Prunele se adaugă în interiorul aluatului şi se lasă la fiert în apă cu sare. Se lasă în jur de 10 minute. La final, se trec prin pesment cu zahăr.