Rețeta lui Horia Manea de şalău de Nil cu usturoi si sparanghel. Secretul pentru un preparat savuros

De Ilinca Lunca.
Publicat pe 09.05.2025 la 09:45
Actualizat pe 09.05.2025 la 09:45
Șalăul de Nil este unul dintre cele mai delicioase tipuri de pește, iar chef Horia Manea te învață cum să îl gătești perfect. Îți prezentăm rețeta pas cu pas, alături de o idee de starter și desert, cu care să îți completezi meniul.
- Horia Manea a gătit șalău de Nil cu usturoi și spranaghel la Meniu de vedetă
- De ce ingredinte ai nevoie
Episodul de astăzi vă propune un meniu complet, format dintr-un starter, ciorbă de văcuţă, un fel principal, şalău de Nil cu usturoi si sparanghel, şi un desert, dulceaţă de căpşuni.
Ciorbă de vacuta
- Pulpă de vită – 600 gr.
- Ceapă – 1 buc.
- Morcov – 2 buc.
- Păstârnac – 1 buc.
- Ţelină – o jumatate
- Ardei gras -1 buc.
- Cartofi – 2 buc.
- Pastă de roşii – 40 gr.
- Borş– 800 ml.
- Sare
- Piper
- Leuștean
- Pătrunjel
Carnea de vită se pune la fiert cu sare. Se adaugă ceapa, morcovul, ţelina, păstârnacul, ardeiul gras şi cartoful. Se condimentează cu sare şi piper. Se adaugă sos de roşii şi borş. Se presară pătrunjel şi leuştean.
Şalău de Nil cu usturoi si sparanghel
- Şalău – 500-600 gr.
- Făină – 40 gr.
- Sare
- Pudră usturoi – 10 gr.
- Piper proaspăt
- Ulei de măsline
- Unt – 20 gr.
- Usturoi – 2,3 catei
- Unt – 75 gr.
- Pătrunjel – 1 legatura
- Lămâie – 1 buc.
Bucăţile depeşte se trec prin făină şi se pun la prăjit în ulei de măsline şi unt, până când capătă o crustă aurie. În aceeaşi tigaie, se adaugă unt, praf de usturoi, usturoi, zeamă de lămâie şi pătrunjel. Se condimentează cu sare şi piper. Se adaugă bucăţile de şalău în sosul pregătit. Peştele se serveşte alături de sparanghel tras la tigaie în unt.
Dulceaţă de căpşuni
- Căpşuni – 2 kg
- Zahăr – 2 kg
Zahărul se pune pe foc până ajunge în punctul de fierbere. Se adaugă căpşunile. Se lasă la fiert 20 de minute. Se scot fructele. Siroul se mai lasă încă 7-8 minute pe foc. Dulceaţa de toarnă în borcane de sticlă.