Rețeta lui Horia Manea de tocăniță de legume de sezon. Ce să adaugi pentru un gust savuros

De Ilinca Lunca.
Publicat pe 03.06.2025 la 13:50
Actualizat pe 03.06.2025 la 13:50
Episodul de astăzi vă propune un meniu complet, format dintr-un starter, tartine cu roșii coapte și mentă, un fel principal, tocăniță de legume de sezon, şi un desert, prăjitură cu cireșe și migdale.

Antena Stars
- Cum să gătești o tocăniță delicioasă de legume de sezon
- Un ingredient îi dă un gust care te va cuceri
Tartine cu roșii coapte și mentă
- Roșii – 4 buc.
- Ulei de măsline – 80 ml.
- Pâine – 4 felii
- Usturoi – 3 catei
- Semințe de pin – 25 gr.
- Mentă – 1 leg.
- Oțet balsamic – 10 ml.
- Ricotta – 100 gr.
Roșiile se taie în felii subțiri. Se introduc la cuptor la 200 de grade, pentru 15 minute. Între timp se pregătește sosul, amestecând usturoi, mentă, ulei de măsline, oțet balsamic, muguri de pin, sare și piper, sub blenderul vertical. Pâinea prăjită se unge cu ricotta, se adaugă un strat de roșii și un strat de sos pesto de mentă.
Tocăniță de legume de sezon
- Ceapă – 1 buc.
- Usturoi – 2 catei
- Morcovi – 2 buc.
- Ardei gras roșu – 1 buc.
- Ardei gras galben – 1 buc.
- Dovlecel – 1 buc.
- Vânătă – 1 buc.
- Sos de roșii – 300 gr.
- Fasole verde – 100 gr.
- Boia dulce
Se pun la călit ceapa, usturoiul și morcovul. Se condimentează cu sare, curcuma și piper. Ulterior, se adaugă ardeiul gras, dovlecelul, vânăta, sosul de roșii și apa. Se condimentează cu sare, piper, curcuma, boia dulce, și se lasă la fiert pentru 8-10 minute. La finasl, se adaugă fasolea și se presară pătrunjel.
Prăjitură cu cireșe și migdale
- Unt moale – 200 gr.
- Zahăr – 200 gr.
- Ouă – 4 buc.
- Extract de migdale – 5 ml.
- Făină – 175 gr.
- Praf de copt – 10 gr.
- Făină migdale – 85 gr.
- Cireșe – 300 gr.
- Lapte – 100 ml.
- Fulgi de migdale – 70 gr.
Se amestecă untul moale, zahărul, ouă, esență de vanilie și praful de copt. Apoi, se încorporează făina de migdale și făina normală. Compoziția se toarnă într-o tavă tapetată cu unt și făină, se adaugă cireșele și fulgii de migdale. Se lasă la cuptor pentru 50 de minute, la 170 de grade.