Știrile Antena Stars. Brățările electronice, obligatorii pentru arestul la domiciliu și control judiciar? Cererea făcută de Ministerul Afacerilor Interne / VIDEO
Publicat pe 08.05.2024 la 15:06 Actualizat pe 08.05.2024 la 16:03
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a făcut o cerere surprinzătoare, propunând modificarea legislației pentru a introduce brățările electronice în procedurile de arest la domiciliu și control judiciar. Această inițiativă ar urma să ofere o soluție modernă și eficientă pentru supravegherea persoanelor.
- Bărățările electronice ar putea fi obligatorii pentru control judiciar și arestul la domiciliu
- Precizările făcute de autorități
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a prezentat marți o propunere privind modificarea legislației pentru a introduce monitorizarea cu brățări electronice pentru persoanele aflate sub control judiciar și arest la domiciliu.
Bărățările electronice ar putea fi obligatorii pentru control judiciar și arestul la domiciliu
Această inițiativă vizează creșterea siguranței publice și eficientizarea supravegherii măsurilor dispuse de organele judiciare.
Conform comunicatului emis de minister, modificările legislative propuse au ca scop devansarea extinderii la nivel național a proiectului de monitorizare electronică pentru ordinele de protecție și ordinele de protecție provizorii.
Astfel, MAI propune accelerarea implementării sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele aflate sub control judiciar sau arest la domiciliu, devansând termenul de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024.
În plus, MAI va testa utilizarea acestui sistem în municipiul București și în județele unde este deja implementat Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), până la data de 1 octombrie 2024. Testarea se va desfășura folosind infrastructura și dispozitivele deja existente.
De ce a fost conceput inițal sistemul
Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a fost inițial conceput pentru a acoperi situațiile de violență domestică în care a fost emis un ordin de protecție sau un ordin de protecție provizoriu față de agresor.
Implementarea acestuia urmează să se desfășoare în trei etape, cuprinzând un număr tot mai mare de unități administrativ-teritoriale.