EXCLUSIV / Ce tradiții trebuie să respecte familia la înmormântarea Ilenei Ciuculete
Publicat pe 17.03.2017 la 23:59 Actualizat pe 17.03.2017 la 23:52
Moartea Ilenei Ciuculete este o tragedie pentru întreaga lume artistică a României, și, în special, pentru cea a Olteniei, ea fiind una dintre reprezentantele de seamă ale cântului popular din acea zonă istorică.
Moartea Ilenei Ciuculete este o tragedie pentru întreaga lume artistică a României, și, în special, pentru cea a Olteniei, ea fiind una dintre reprezentantele de seamă ale cântului popular din acea zonă istorică.
Și, cum o viață întreagă a fost mândră de originea ei oltenească, acum Ileana Ciuculete ar trebui înmormântată respectând tradițiile zonei. Iar acestea, pare-se, sunt multe și, adeseori, diferite față de restul țării. Astfel, un ritual important este dresul mortului. Acest ritual se practică numai după ce mortul a stat trei zile în casă sau în capelă și numai după ce soarele apune. Două femei și o fată merg la cimitir, fără să scoată nici un cuvânt, presară boabe de grâu din vasul unde au fost aprinse lumânările cât mortul a stat în casă sau capelă.
Pe mormânt înfig trei grăunțe de usturoi, la cap, la mijloc și la picioare și trei fuse (instrument care se folosește la tors lâna), iar dacă amestecul nu a fost pus în coșciug se înfig adânc în pământ, fără să se vadă, iar apoi mormântul este tămâiat în cerc de 3 ori.
În ziua înmormântării, rudele pregătesc tămâia și oferă preotului și cântărețului câte o lumânare aprinsă. După slujba ce se oficiază la casa decedatului (sau la capelă sau casa mortuară), se organizează procesiunea de înmormântare. Pe drum, până la biserică și apoi până la cimitir, se cântă „Sfinte Dumnezeule” funebru de către cor sau credincioși, sub conducerea cântărețului. Când convoiul ajunge la anumite răspântii de drumuri ori în locurile legate de viața și activitatea decedatului sau în dreptul unei biserici, preotul zice în dreptul sicriului ectenia pentru morți.
Ileana Ciuculete a murit pe 14 martie
Cântăreața Ileana Ciuculete avea 59 de ani, conform vârstei anunţată de ea, şi a murit marți, 14 martie, la spital, din cauza unei boli incurabile. Ulterior, după moartea artistei, s-a aflat că Ileana Ciuculete era nascută pe 20 septembrie 1952, nu 1957 cum a spus, ceea ce înseamnă că la data de 20 septembrie ar fi împlinit 65 de ani.
Încă din copilărie, Ileana Ciuculete a fost îndrumată să urmeze calea muzicii populare. Primii ani din viață i-au fost marcați de sărăcie, iar muzica a reușit să-i alunge tristețile. Cânta pe unde apuca și îi plăcea să asculte melodiile regretatei cântăreaţe Maria Lătăreţu, denumită "Privighetoarea Gorjului". Primii bani i-a câștigat din muzică, pe la 14 ani, la Filarmonica Oltenia a Craiovei și, odată cu trecerea anilor, a devenit una dintre cele mai apreciate artiste de muzică pupulară din România. Ileana Ciuculete a mai fost căsătorită o dată, iar timpul primului mariaj, cu Valeriu Sfetcu, a avut doi copii: Mugurel Sfetcu şi Cristi Sfetcu, cu care în trecut, regretata artistă de muzică populară s-a războit.