Catolicii sărbătoresc Paştele astăzi, spre deosebire de ortodocşi care vor celebra sărbătoarea Învierii Domnului în 1 mai.
Iată patru diferenţe între Paştele Catolic şi cel Ortodox?
1. Slujba de Înviere - este diferită la catolici şi la ortodocşi. Dacă la ortodocşi slujba durează aproape toată noaptea de sâmbătă spre duminică, la catolici aceasta se termină la miezul nopţii.
2. Postul Paştelui - la ortodocşi postul este mai aspru decât al catolicilor, cărora le este permis să consume ouă, lapte sau brânză în această perioadă. Credincioşii ortodocşi nu au voie să consume în perioada postului nimic de origine animală (carne, ouă sau lactate).
3. Calendarul - Paștile se sărbatoresc după calendare diferite. Catolicii calculează data Paștelui bazându-se pe luna plină ecleziastică și o dată fixă, stabilită de tabele bisericești, pentru echinocțiul de primavară. Ortodocșii stabilesc data Paștelui în funcție de luna plină astronomică și data reală, din punct de vedere astronomic, a echinocțiului de primavară. În ultimele trei decenii, Paștile catolic și ortodox au ”căzut” de trei ori în aceeași zi.
4. Procesiunile - În țările catolice au loc procesiuni care evocă lumea antică din vremea lui Iisus. Actori în costumele personajelor biblice străbat în tăcere, la lumina faclelor, străzile centrale, într-o procesiune ce evocă Drumul Crucii. De asemenea, se desfășoară procesiuni de Florii.
Citeşte şi:
Testul care le-a dat bătăi de cap tuturor! Unde se ascunde oul în mulțimea de iepurași?