Mihai Bendeac, cutremurat de durere după moartea lui Radu Beligan! "Când am dat mâna cu el nu m-am spălat două zile"
Publicat pe 20.07.2016 la 15:30 Actualizat pe 20.07.2016 la 15:38
Mihai Bendeac a fost cutremurat de moartea marelui "meşter" Radu Beligan, motiv pentru care şi-a exprimat părerea de rău pe Facebook.
Mihai Bendeac a fost cutremurat de moartea marelui "meşter" Radu Beligan, motiv pentru care şi-a exprimat părerea de rău pe Facebook.
A MURIT RADU BELIGAN. Moartea lui Radu Beligan l-a lăsat îndurerat şi pe Mihai Bendeac. Acesta a fost cutremurat de vestea neagră şi a postat pe contul său de socializare un mesaj lung în care l-a numit pe maestru, "meşter", pe motiv că e un superlativ. În doar 20 de minute, mesajul lui Mihai Bendeac despre decesul actorului Radu Beligan a strâns 39 de distribuiri şi mii de aprecieri.
Vezi ultima apariţie pe scenă a lui Radu Beligan înainte să moară AICI!
"A încetat din viață meșterul ("meșter" este un fel de superlativ al "maestrului" în jargonul teatral) Radu Beligan. Era de o vârstă cu România. Născut în 1918.
Un om, un artist, cu lumini și umbre. I-am citit toate cărțile, l-am urmărit pe scenă. În lumea teatrului, Radu Beligan este o somitate. Nu numai în România. În toată lumea. A fost cel mai important președinte din istoria Institutului Internațional de Teatru (pe înțelesul tuturor) "șeful mondial al teatrului". Apoi, a fost numit președinte de onoare pe viață. (!!!)
De departe cel mai cultivat om de teatru din România. Un mare creier. Un uriaș intelectual. Că a făcut pactul cu Partidul Comunist, așa cum a fost acuzat în 1990, când a și fost alungat din teatru în febra evenimentelor (tot atunci a fost dat afară din Facultate si Dem Rădulescu), e adevărat. Dar alea erau vremurile. Și s-a folosit de acest pact ca să construiască două teatre: Teatrul de Comedie și Teatrul Național.
Și să ne înțelegem, în anii 60' până spre mijlocul anilor 70', România era Regina Teatrului Mondial. Îmi aduc aminte că, atunci când domnul George Mihăiță mi-a făcut cunoștință cu dumnealui la o repetiție, nu m-am spălat două zile pe mâini. Și-mi vine și acum să-mi dau pumni în cap pentru că, atunci când s-a gândit să ma distribuie într-o comedie bulevardieră, nu am avut timp. Sala Mare a Teatrului de Comedie, unde sunt și eu angajat, îi poartă numele.
Drum bun, Meștere!", a scris Mihai Bendeac pe contul său de socializare.
Ce a apărut pe pagina de Facebook a fiicei lui Radu Beligan după ce tatăl său a murit!
A MURIT RADU BELIGAN. Marele actor Radu Beligan s-a stins din viaţă pe 20 Iulie la Spitalul Elias din Bucureşti, unde a fost adus de urgenţă. La ora 13.00 pe 20 Iulie, maestrul Beligan a făcut stop cardio-respirator.
Gestul pe care fiul lui Radu Beligan l-a făcut după moartea tatălui său! Rămâi fără cuvinte
A MURIT RADU BELIGAN. "Maestrul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a fost internat în Spitalul de Urgenţă Elias vineri, la ora 13.00, în secţia de Terapie Intensivă, în stare de degradare biologică progresivă, în contextul vârstei. Pe perioada internării, a beneficiat de monitorizare strictă a funcţiilor vitale şi a confortului fizic şi psihic adecvate. A decedat miercuri, la ora 13.00, în urma unui stop cardio-respirator ireversibil”, a spus, pentru News.ro, medicul Dana Safta.
A fost declarat cel mai longeviv actor în Cartea Recordurilor, cu 78 de ani de activitate
În 2013, la împlinirea a 95 de ani de viaţă, Radu Beligan a primit titlul de cel mai longeviv actor în activitate din partea Cărţii Recordurilor Guinness la Teatrul Naţional. Pe atunci avea împliniţi 75 de ani de carieră. La momentul morţii, actorul a avut 78 de ani de practicare a misiunii artistice.
Mesajul lui Mihai Morar la aflarea veştii crunte că Radu Beligan a murit! "A plecat în Iubire"
Cine a fost Radu Beligan
Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în localitatea Galbeni (Filipeşti), Bacău, şi a fost un actor român, cu o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. Pe linie maternă este grec de origine, pe linie paternă, fiind urmaş al unuia dintre fraţii lui Ion Creangă. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame Bucureşti. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.
Radu Beligan a interpretat - în peste şapte decenii - roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mircea Ştefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan şi universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.
A fost unul dintre discipolii actriţei Lucia Sturdza Bulandra şi al scriitorului Eugen Ionescu. Radu Beligan este privit în general ca unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic şi modern. A jucat alături de actori importanţi, cu reprezentaţii atât în ţară cât şi în străinătate.
Cauzele morții lui Radu Beligan, dezvăluite de medicii de la Elias: ”Familia i-a fost alături”
Radu Beligan a fost în perioada 1969 - 1989 membru al Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Român (PCR), precum şi deputat al Marii Adunări Naţionale (MAN) între anii 1961 - 1975.
A.C.