Pentru ce se citește acatistul Sfântul Calinic de la Cernica. Ce spun preoții

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 03.04.2025 la 19:15
Actualizat pe 03.04.2025 la 19:15
Sfântul Calinic de la Cernica este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii Ortodoxe Române, cunoscut pentru viața sa ascetică și minunile săvârșite atât în timpul vieții, cât și după trecerea sa la cele veșnice. Prin rugăciune, smerenie și fapte bune, a adus alinare celor aflați în suferință, devenind un adevărat sprijin pentru credincioși.
- Pentru ce se citește acatistul Sfântul Calinic de la Cernica
- Ce spun preoții
Sfântul Calinic de la Cernica este una dintre cele mai luminoase figuri ale Ortodoxiei românești, cunoscut pentru viața sa de sfințenie, darul rugăciunii și minunile pe care le-a săvârșit. De-a lungul vieții sale, a vindecat bolnavi, a ajutat pe cei aflați în suferință și a contribuit la ridicarea și restaurarea mai multor biserici
Pentru ce se citește acatistul Sfântul Calinic de la Cernica
Acatistul Sfântului Calinic de la Cernica se citește pentru liniște sufletească și pace interioară, fiind cunoscut pentru harul său de a aduce alinare celor aflați în suferință. De asemenea, este rostit pentru tămăduirea bolilor, deoarece Sfântul Calinic a fost un mare vindecător, ajutând atât în suferințele trupești, cât și în cele sufletești.
Credincioșii îl invocă și pentru ocrotirea familiei și a celor dragi, cerând protecție divină asupra celor apropiați. În momente de ispite și necazuri, rugăciunile către Sfântul Calinic sunt considerate un sprijin puternic, el fiind un ajutor al celor care trec prin încercări grele.
Totodată, acatistul său este citit pentru întărirea credinței și spor duhovnicesc, ajutând pe cei care vor să se apropie mai mult de Dumnezeu. Se recomandă citirea acestuia cu evlavie, timp de 40 de zile, însoțită de spovedanie și împărtășanie, pentru ca rugăciunile să fie primite cu și mai multă folosire.
Acatistul Sfântului Calinic de la Cernica
Pomenirea ta cea purtătoare de lumină, Ierarhe Calinic, veselește sufletele celor credincioși și atingerea de racla sfintelor tale moaște sfințește simțirile și dăruiește tămăduiri; pentru aceasta, după datorie, te cinstim pe tine și cu bucurie îți cântăm: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Calinic, de Dumnezeu înțelepțite!
Icosul 1
Adunarea îngerilor și soborul oamenilor cunoscându-te ca pe un vindecător al bolnavilor, ajutător al săracilor și îndreptător al monahilor, cel ce ai dus viață îngerească pe pământ și prin nevoințe și fapte bune te-ai adus jertfă neîntinată lui Hristos, te laudă, o Sfinte Ierarhe Calinic, și cu dragoste zice ție:
Bucură-te, alesul lui Dumnezeu, plăcutul tuturor sfinților, lauda arhanghelilor și bucuria îngerilor;
Bucură-te, veselia pruncilor și mireasma chipului călugăresc;
Bucură-te, scutul și acoperământul Cernicăi, ocrotitorul Bucureștiului, păzirea Frăsineiului și lauda Râmnicului Severin;
Bucură-te, lauda cea mare, că, după darul lui Dumnezeu, cu cuvântul tău ai legat ca parte femeiască la Frăsinei să nu intre;
Bucură-te, că prin pilda vieții tale ești călăuză bună ostenitorilor în viața călugărească;
Bucură-te, că de mari daruri te-ai învrednicit, fiind bolnavilor tămăduire, orbilor vedere, surzilor auzire, muților grăire;
Bucură-te, izbăvitorul celor nedreptățiți, bucuria celor necăjiți și veselia celor ce nădăjduiesc întru tine și te cheamă într-ajutor;
Bucură-te, îndreptătorul celor rătăciți, ridicarea celor căzuți și vistieria faptelor celor bune;
Bucură-te, locașul luminii celei dumnezeiești, organ al Preasfântului Duh și stâlp neclintit al Bisericii;
Bucură-te, bine-luptătorule, cel ce ai fost neînvins de furtuni și de ispite;
Bucură-te, Părinte, de trei ori fericite;
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Calinic, de Dumnezeu înțelepțite!
Condacul al 2-lea
Văzând noi smeriții pe părinții tăi cucerindu-se și afierosindu-te Domnului și știindu-te noi pe tine, Sfinte, că din brațele maicii tale ai avut inima locaș al Preasfântului Duh, prin care te-ai dovedit mare între aleșii lui Dumnezeu, pentru aceea și noi, ca unii ce în Dumnezeu viem, trăim și ne mișcăm, împreună cu părinții tăi aducem Domnului toată slava, lauda, cinstea și închinăciunea, zicând: Pe Tine Doamne, Cel ce Te odihnești întru sfinți, binecuvântându-Te, Te adorăm, pe Tine Te lăudăm, Ție Îți mulțumim, Ție ne închinăm, în tot locul stăpânirii Tale, Ție Îți aducem ale Tale dintru ale Tale, de toate și pentru toate, cântând: Aliluia!
Minunile săvărșite de Sfântul Calinic
Sfântul Calinic de la Cernica este cunoscut pentru numeroasele minuni pe care le-a săvârșit atât în timpul vieții sale, cât și după moarte. Printre acestea se numără vindecări miraculoase, ajutor divin în construcția bisericilor și intervenții supranaturale în momente de pericol.
În timpul vieții, Sfântul Calinic a vindecat numeroși bolnavi care veneau la el cu credință, inclusiv persoane paralizate, care și-au recăpătat sănătatea prin rugăciunile sale. De asemenea, a reușit să ridice biserici și mănăstiri în ciuda resurselor limitate, Dumnezeu trimițându-i ajutor atunci când era nevoie.
După moartea sa, Sfântul Calinic a continuat să facă minuni. Credincioșii care s-au rugat la moaștele sale au mărturisit vindecări de boli grave și alinare sufletească. De asemenea, mulți oameni care s-au aflat în pericol au spus că Sfântul i-a ocrotit și i-a salvat din situații dificile. Printre minunile sale se numără și ajutorul oferit femeilor care nu puteau avea copii, multe dintre ele reușind să nască după ce s-au rugat cu credință.