Proteste de amploare în Serbia. Au fost blocate podurile peste Dunăre
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 01.02.2025 la 19:28
Actualizat pe 01.02.2025 la 19:30
În noiembrie 2024 s-a prăbușirit acoperișul din gara Novi Sad, fapt ce a dus la moartea a 15 persoane și a stârnit un val de proteste în Serbia. Aceste manifestații, în mare parte susținute de studenți, au adus în prim-plan acuzațiile de corupție și neglijență la adresa guvernului, generând cereri de demisie și reforme. Protestele s-au extins și în alte orașe europene, exprimând solidaritatea cu victimele și lupta împotriva corupției.
- Proteste de amploare în Serbia
- Au fost blocate podurile peste Dunăre
În noiembrie 2024, prăbușirea acoperișului gării din Novi Sad a provocat moartea a 15 persoane și a declanșat un val de proteste în Serbia, în special în Belgrad și Novi Sad. Manifestanții, majoritatea studenți, acuză guvernul de corupție și neglijență, considerând că aceste practici au contribuit la tragedie.
Proteste în Serbia
Protestele au devenit cele mai ample din ultimele 25 de ani, solicitând demisia oficialilor responsabili și transparență în investigarea incidentului. În urma presiunii publice, premierul Milos Vucevic și ministrul transporturilor, Goran Vesic, și-au prezentat demisiile. Cu toate acestea, demonstrațiile continuă, participanții cerând justiție pentru victime și reforme împotriva corupției. Uniunea Europeană a manifestat un sprijin limitat față de aceste mișcări de protest.
La începutul blocajelor, străzile și podurile de peste Dunăre au fost pline de oameni, inclusiv familii cu copii și animale de companie. Drumurile care duceau în oraș erau aglomerate cu mașini, oamenii venind din Belgrad și alte orașe pentru a ajunge la Novi Sad.
Fermierii, pe tractoare, se alăturau protestului, formând trei coloane de studenți ce se îndreptau spre cele trei poduri. Mii de localnici îi încurajau, mulți având steaguri ale Serbiei și pancarte cu mesaje precum „Trei luni” sau „Apărăm libertatea”.
Tinerii din mai multe țări au protestat
Evenimente similare au avut loc în mai multe orașe din Serbia, dar și în alte țări europene. La Zagreb, Split și Osijek, sute de oameni au ieşit în stradă pentru a susține protestele studențești din Serbia, transmițând mesajul "Solidaritatea nu cunoaște granițe".
Proteste similare au avut loc la Milano, Amsterdam, Varșovia, Atena, Berlin, Stockholm, Geneva, Praga, Boston, Washington și Vancouver. În Serbia, orașe precum Leskovac, Pirot, Ćačak și Valjevo au organizat mitinguri de comemorare, unele dintre ele fiind inițiate de elevi, profesori și motocicliști care ulterior s-au alăturat manifestațiilor din Novi Sad.
În Pirot, după 15 minute de reculegere, mulțimea a blocat strada principală, iar în Valjevo, motocicliști din vestul Serbiei au plecat spre Novi Sad pentru a participa la blocada de 24 de ore, numită „Trei luni - trei poduri”.
Protestele au fost organizate în semn de solidaritate, cerând responsabilitate pentru tragedia din Novi Sad și justiție pentru victime. Mișcarea continuă să atragă sprijin internațional, subliniind importanța luptei împotriva corupției și neglijenței autorităților.