Reacţia lui Alexandru Arşinel şi a Rodicăi Popescu Bitănescu după moartea lui Radu Beligan!
Publicat pe 20.07.2016 la 13:46 Actualizat pe 20.07.2016 la 15:14
Vestea morţii marelui actor Radu Beligan a lovit din senin lumea teatrului din România. Alexandru Arşinel şi Rodica Popescu Bitănescu au fost primii colegi de scenă care au vorbit despre tristul eveniment.
Vestea morţii marelui actor Radu Beligan a lovit din senin lumea teatrului din România. Alexandru Arşinel şi Rodica Popescu Bitănescu au fost primii colegi de scenă care au vorbit despre tristul eveniment.
RADU BELIGAN A MURIT. Radu Beligan s-a stins din viaţă pe 20 Iulie la vârsta de 97 de ani. Acesta şi-a dat ultima suflare pe patul Spitalului Elias din Bucureşti. Alexandru Arşinel a intrat în direct la un post de televiziune şi a făcut declaraţii imediat după aflarea veştii triste.
Vezi ultima apariţie pe scenă a lui Radu Beligan înainte să moară AICI!
RADU BELIGAN A MURIT. "Maestrul Beligan n-a renunţat niciodată la a gândi că poate să joace 1000 de ani. Bucuria de a apărea pe scenă şi mai ales încărcătura pe care o lua de la publicul spectator l-au ţinut în viaţă. Nu aş vrea să mă compar. Acum o săptămână m-am dat jos de pe patul de operaţie, iar sâmbătă şi duminică am jucat. Mi-a fost frică să urc pe scenă şi a doua zi puteam să joc non-stop un an de zile. Publicul îţi ridică moralul într-un mod extraordinar. A fost unul dintre cei mai iubiţi artişti", a mărturisit Alexandru Arşinel despre Radu Beligan.
RADU BELIGAN A MURIT. Rodica Popescu Bitănescu a vorbit şi ea cu emoţie după ce a primit vestea neagră despre moartea actorului: "Am senzaţia că nu mai pot vorbi şi nu mai am aer. A fost primul om care mi-a dat aripi. El e primul care mi-a citit piesa. Datorită lui eu scriu în continuare. El nu se prezenta oricum pe scenă. Era ca un copil la repetiţii. Am avut fericirea să-i prind ultimul spectacol. I-a fost greu să joace mereu. Nouă ni se schimbă metabolismul, creşte sau scade tensiunea, nu respirăm calumea, avem emoţii, ne consumăm. Lumea crede că e aşa de uşor şi vesel".
Ce a apărut pe pagina de Facebook a fiicei lui Radu Beligan după ce tatăl său a murit!
RADU BELIGAN A MURIT. Marele actor Radu Beligan s-a stins din viaţă la Spitalul Elias din Bucureşti, unde a fost adus de urgenţă. La ora 13.00 pe 20 Iulie, maestrul Beligan a făcut stop cardio-respirator.
Gestul pe care fiul lui Radu Beligan l-a făcut după moartea tatălui său! Rămâi fără cuvinte
Cine a fost Radu Beligan
Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în localitatea Galbeni (Filipeşti), Bacău, şi a fost un actor român, cu o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. Pe linie maternă este grec de origine, pe linie paternă, fiind urmaş al unuia dintre fraţii lui Ion Creangă. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame Bucureşti. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.
Radu Beligan a interpretat - în peste şapte decenii - roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mircea Ştefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan şi universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.
Mesajul lui Mihai Morar la aflarea veştii crunte că Radu Beligan a murit! "A plecat în Iubire"
A fost unul dintre discipolii actriţei Lucia Sturdza Bulandra şi al scriitorului Eugen Ionescu. Radu Beligan este privit în general ca unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic şi modern. A jucat alături de actori importanţi, cu reprezentaţii atât în ţară cât şi în străinătate.
Radu Beligan a fost în perioada 1969 - 1989 membru al Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Român (PCR), precum şi deputat al Marii Adunări Naţionale (MAN) între anii1961 - 1975
A.C.