REŢETA ZILEI – MARŢI: Dulceaţă de gutui. O reţetă minunată, parfumată şi delicioasă!
Publicat pe 27.09.2016 la 18:42 Actualizat pe 27.09.2016 la 18:43
Dulceaţa de gutui se numără printre preferatele oamenilor, mai ales în sezonul toamnei. Parfumul gutuilor fierte cu zahăr îşi rămâne întipărit în memorie încă din copilărie.
Dulceaţa de gutui se numără printre preferatele oamenilor, mai ales în sezonul toamnei. Parfumul gutuilor fierte cu zahăr îşi rămâne întipărit în memorie încă din copilărie.
Pentru o dulceaţă perfectă trebuie să alegeţi neapărat gutui coapte, de un galben aprins, ferme la atingere şi fără pete negre.
Ingrediente pentru o porţie:
- 500 ml apă
- 600 gr gutui
- 1 kg zahăr
- 100 ml zeamă de lămâie
- 2-3 cm baton de vanilie (sau două plicuri de zahăr vanilat)
Mod de preparare:
Spălaţi gutuile şi îndepărtaţi puful de pe ele. Curăţaţi-le şi daţi-le prin răzătoarea mare sau tăiaţi-le cubuleţe. Stoarceţi atâtea lămâi până obţineţi 100 ml zeamă. Într-o cratiţă emailată (sau din fontă) puneţi 500 ml de apă la fiert cu 1 kg de zahăr şi 100 ml zeamă de lămâie.
Când este fierbinte adăugaţi gutuile rase. Gutuile se vor oxida, după ce le puneţi în siropul fierbinte ele îşi vor recăpăta culoarea. Tăiaţi o bucăţică de circa 2-3 cm din batonul de vanilie şi îl puneţi să fiarbă alături de gutui în sirop (dacă nu aveţi baton de vanilie, zahărul vanilat se adaugă cu un minut înainte de a lua dulceaţa de pe foc). Lăsaţi focul mediu şi amestecaţi continuu.
Se continuă fierberea până siropul se leagă. Fierbeţi dulceaţa până ce gutuile devin translucide şi culoarea lor este cărămizie. Ca să fiţi sigur că dulceaţa de gutui e bine legată, puneţi puţină pe o farfurie şi puneţi dulceaţa la congelator pentru 5-10 minute.
Luaţi cratiţa de pe foc şi acoperiţi-o cu un şervet umezit în apă rece şi bine stors. Dacă şervetul se usucă repede îl umezim din nou şi acoperim iar cratiţa.
Lăsăm dulceaţa să se răcească complet în cratiţă, apoi se pune în borcane sterilizate. Rezultă astfel o dulceaţă nemaipomenită, extrem de parfumată şi de gustoasă.
G.E.