Sebastian Papaiani, plâns de colegii de scenă! Alexandru Arşinel: "E cumplit! Cine o să ne mai facă să zâmbim?"
Publicat pe 27.09.2016 la 10:15 Actualizat pe 27.09.2016 la 10:47
Actorul român, Sebastian Papaiani, s-a stins în această dimineaţă, la vârsta de 80 de ani. Colegii săi, Florstian papaiani,spynews.roica Cercel, Mircea Diaconu şi Alexandru Arşinel plâng dispariţia marelui actor.
Actorul român, Sebastian Papaiani, s-a stins în această dimineaţă, la vârsta de 80 de ani. Colegii săi, Florica Cercel, Mircea Diaconu şi Alexandru Arşinel plâng dispariţia marelui actor.
„Dumnezeu să-l odihnească. L-am admirat în multe spectatole şi în multe prestaţii artistice. Da, era plin de umor în ceea ce privea starea lui de sănătate. Fizic l-am văzut acum un an, ştiam ca a fost îngrijit la Clinica de la Odobeşti. Dar durerea rămâne aceeaşi, o dată pentru teatrul românesc, pentru filmul românesc, pentru noi şi pentru famlia lui”, a mărturisit Florica Cercel.
„Amintirea lui va rămâne în cutiile de film, în memoria celor care l-au văzut pe scenă şi va muri când ultimul spectator al lui va muri”, a spus Mircea Diaconu, după moartea lui Sebastian Papaiani.
„Cum să primesc aceste veşti? Ieri am vorbit toată ziua despre Gyuri. Am crezut că azi Dumnezeu îmi dă liber. Un mare actor pleacă dintre noi cu o mare tristeţe. E cumplit ce se întâmplă. Dispar actori mari, care ne-au însoţit o viaţă întreagă, actori care ne-au obişnui să îi vedem la televizor. Care ani de zile au adus burucia în vieţile românilor. Cine o să ne mai facă să zâmbim? A fost o toamnă infernală, în care artiştii îndrăgiţi de public s-au stins.”, a declarat Alexandru Arşinel, astăzi, la Antena 3.
„Când am venit în teatru, m-am dus în culise şi am văzut cum oamenii îl rugau să joace din nou şi îl apaludau. Era genial! De multe ori el ridica atmosfera... Mă uitam la el, eu nu puteam să fac aşa ceva, el putea. Ca om avea o căldură fantastică. Era fascinant! Ăsta era Papaiani", a spus Florin Zamfirescu la Pro TV.
"Este o generaţie care se termină. Lumea merge înainte. Golurile nu vor putea fi astupate, dar se uită repede artiştii de mare clasă. Nu îi mai aminteşte nimeni pentru că abia mai avem timp pentru noi. Dumnezeu să-l odihnească!”, a declarat şi Dorel Vişan, după moartea actorului Sebastian Papaiani.
Actorul Sebastian Papaiani a murit, marţi, 27 septembrie, după o lungă suferinţă. Marele actor suferise, în luna iunie, un atac cerebral şi a fost găsit căzut de soție, după ce i s-a făcut rău în baie. Actorul s-a lovit la cap, a suferit o pareză la piciorul stâng și nu mai putea să vorbească. În ultima perioadă a stat mai mult pe mâna medicilor.
Sebastian Papaiani s-a născut pe 25 august 1936, la Pitești, tatăl său fiind de etnie greacă. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, promoția 1960, scrie Agerpres.
În 1961, și-a făcut debutul în producția cinematografică ''Purgatoriul nr. 5'', însă calea spre marea carieră i-a fost deschisă de întâlnirea cu regizorul Geo Saizescu, care l-a distribuit în rolul lui Păcală, în filmul cu același nume (1974). Actor complet, complex și deosebit de talentat, și-a câștigat popularitatea și simpatia publicului, prin rolurile de comedie, dar și prin cele în care a abordat și registre mai grave.
Dintre piesele jucate pe scena Teatrului Odeon (fost Giulești) menționăm: ''Astă seară se joacă fără piesă'' de Luigi Pirandello, în regia lui Alexa Visarion, ''Domnișoara Nastasia'' de Gh. M. Zamfirescu, în regia lui Horea Popescu, ''Livada cu vișini'' de Cehov, regia Sorin Militaru, ''Să nu-ți faci prăvălie cu scară'' de Eugen Barbu, regia Sanda Manu și multe altele. Din bogata filmografie a îndrăgitului actor menționăm: ''Un surâs în plină vară'' (1963, regia Geo Saizescu; premiat la Mamaia, în 1964), ''B.D. intră în acțiune'' (regia Mircea Drăgan, 1970), ''Ciprian Porumbescu'' (regia Gheorghe Vitanidis, 1972), ''Cu mâinile curate'' (1972) și ''Ultimul cartuș'' (1973), în regia lui Sergiu Nicolaescu, ''Ștefan cel Mare-Vaslui 1475'' și ''Frații Jderi'' (regia Mircea Drăgan, 1974), ''Roșcovanul'' (regia Francisc Munteanu, 1976), ''Toate pânzele sus'' (regia Mircea Mureșan, 1976) — serial TV; ''Nea Marin Miliardar'' (regia Sergiu Nicolaescu, 1978) ; ''Secretul lui Bahus'' (regia Geo Saizescu, 1983); ''Neînvinsă-i dragostea'' (regia Mihnea Columbeanu, 1993), ''Bani de dus, bani de-ntors'' (regia Al. Tocilescu, 2005), ''Păcală se întoarce'' (regia Geo Saizescu, 2006) și multe altele. A jucat și în telenovelele ''Numai iubirea'' (2004), ''Lacrimi de iubire'' (2005), ''Nimeni nu-i perfect'' (2008).
G.E.