Sexy gospodinele Anca Lungu şi Laura Cosoi se bat în ponturi pentru pregătirea bucatelor de Paşte!
Publicat pe 19.04.2014 la 14:59 Actualizat pe 19.04.2014 la 19:57
Sunt tinere, sexy şi adevărate maestre în arta culinară. Anca Lungu, prezentatoarea Observatorului de Weekend de la Antena 1, şi actriţa Laura Cosoi se dezbracă de secrete şi oferă cititorilor spynews.ro ponturi preţioase pentru prepararea bucatelor tradiţionale de Paşte.
Sunt tinere, sexy şi adevărate maestre în arta culinară. Anca Lungu, prezentatoarea Observatorului de Weekend de la Antena 1, şi actriţa Laura Cosoi se dezbracă de secrete şi oferă cititorilor spynews.ro ponturi preţioase pentru prepararea bucatelor tradiţionale de Paşte.
1. De la ce vârstă ai început să faci experimente culinare?
Anca Lungu: Am început să gătesc de foarte mică, cred că aveam în jur de 8 ani când am gătit prima oară. Principalele condiţii pentru a putea găti au fost îndeplinite la vârsta respectivă, în sensul că ştiam să citesc din cartea de bucate a mamei şi luam de acolo tot felul de reţete şi aveam şi voie să umblu la aragaz. Mama avea foarte mare încredere în mine şi atunci mi-a dat voie să fac lucrul acesta. Rămâneam acasă cu fratele meu mai mic şi pentru el pregăteam tot felul de minunăţii. Prima oară i-am făcut gătite şi au ieşit foarte bune, el a fost fericit. Aşa s-a născut pasiunea pentru gătit.
2. Presupun ca ai avut si tu parte de rateuri în bucătărie. Cum ţi-ai îmbunătăţit stilul de gătit?
Anca Lungu: Bineînţeles, şi acum mi se întâmplă să mai greşesc unele reţete. De obicei, la deserturi e foarte important să respecţi toate proporţiile, toate gramajele, pentru că altfel nu o să iasă cum trebuie. Mi se mai întâmplă sau să uit ceva în cuptor prea mult timp, se întâmplă oricui, nimeni nu e perfect în bucătărie! Am un stil de gătit destul de echilibrat, şi aşa spre sănătos, cât mai sănătos. Îmi plac şi lucrurile care nu sunt neapărat extrem de sănătoase, dar le consum şi le prepar mai rar.
3. Pentru mâncarea specifică de Paşte, ce trucuri ai pentru ca friptura de miel, drobul, pasca şi cozonacul să iasă impecabile?
Anca Lungu: Carnea de miel e foarte bine să fie ţinută la marinată înainte de a fi folosită pentru friptură. O aromez cu tot felul de ierburi proaspete. Folosesc rozmarin, usturoi, ulei de măsline, pun sare şi piper şi o las să stea la frigider cu amestecul acesta de la o zi până la două-trei zile, depinde cât de repede ne pregătim pentru masa de Paşte. Şi dacă pregătim marinata asta cu o seară înainte este suficient. Un alt secret este să nu punem niciodată carnea - indiferent că este de miel, vită sau porc - pe grătar sau în cuptor direct din frigider, pentru că atunci va suferi un şoc termic şi cu siguranţă nu va avea textura pe care ne-o dorim.
La drob pun multe verdeţuri, adică proporţia de verdeţuri este mai mare decât proporţia de carne. În felul acesta drobul nici nu va fi foarte greu, va fi mai sănătos, va fi foarte gustos, pentru că verdeţurile sunt şi foarte aromate şi cu siguranţă se va bucura şi ficatul.
Mie îmi place să pun foarte multă brânză la pască, un fel de cheese cake să spunem. E important să folosim ingrediente proaspete, de foarte bună calitate, cred că este cel mai bun sfat pe care aş putea să îl dau. Am o reţetă pe care am luat-o de la mama mea, mi-o făcea în copilărie şi îmi plăcea foarte mult şi, de obicei, în preajma sărbătorilor, îmi place să îmi amintesc de perioada respectivă şi atunci respect reţeta aceea de la mama. Am mai îmbunătăţit-o puţin, în sensul că i-am făcut şi o glazură de ciocolată şi am ornat-o puţin diferit, dar reţeta de bază e aceeaşi. Se găseşte pe blogul meu- printesapolonic.ro - se cheamă pască în cuib de ciocolată.
Secretul constă în felul în care frământăm cozonacul. Se frământă foarte mult, foarte puternic, mie îmi este greu, recunosc, să fac operaţiunea asta, dar mă ajută soţul meu, Ştefan. Aşa că dacă o să fac cozonac anul acesta, el va fi cel care va frământa aluatul. E foarte important ca făina să fie aerată şi atunci e bine să o cernem de mai multe ori, putem chiar să o lăsăm peste noapte aşa cernută, maiaua trebuie făcută separat şi frământat foarte bine şi cu foarte multă dragoste.
1. De la ce vârstă ai început să faci experimente culinare?
Laura Cosoi: Am început când eram mică, împreună cu sora şi verişoara mea şi, evident că, încercam să experimentăm cele mai sofisticate reţete, după care avem de curăţat întreaga bucătărie.Şi aici mă refer la toruri, bezele, dulciuri în general, că erau cel mai greu de făcut.
2. Presupun ca ai avut si tu parte de rateuri în bucătărie. Cum ţi-ai îmbunătăţit stilul de gătit?
Laura Cosoi: Aşa înveţi, din greşeli, nu? Şi ori nu mai faci reţeta, ori, încerci alte variante. Important e să realizezi unde ai greşit şi să nu le mai faci. Nu ştiu, să-ţi dai seama dacă a fost de vină cuptorul sau nu ai pus cât trebuie, ma refer la ingrediente. Eu am ajuns acum să cunosc cât mai bine ingredientele, în aşa fel, încât, în mixul dintre ele să iasă gustul acela, desăvârşit...nici prea sărat, nici fără gust. De exemplu, sosul de peşte, sau sosul de soia. Trebuie să ştii cât e de sărat, ca să ştii dacă mai pui sare sau nu.
3. Pentru mâncarea specifică de Paşte, ce trucuri ai pentru ca friptura de miel, drobul, pasca şi cozonacul să iasă impecabile?
Laura Cosoi: Eu nu gătesc drob de Paşte. Pentru mine, Paştele este un ritual de întâlnire, nu să stăm ore întregi în bucătărie şi alte zeci de ore să le mâncăm. Drobul este delicios, dar eu doar îl gust şi nu-l gătesc. De Paşte îmi place să mănânc supele cu tăiţei, clasice. De pe masă nu lipseşte salata de morcovi cu avocado, sau salată de beof cu maioneză din avocado, pentru că are gust de ou. Nici pască nu fac.
O să fac un tort de mere sau tortul de morcovi, pentru că morcovul este preferatul iepuraşului, simbolul Paştelui.
Mielul se găteşte în vin alb, cu foi de dafin, la cuptor.
Cozonac am făcut o singură dată împreună cu mama şi este o amintire foarte dragă mie. Ca să crească l-am pus sus pe frigider şi ne uitam la el cum creşte până a dat pe dinafară. Ceea ce înseamnă că nu e bine, atunci cand creşte prea mult. Este foarte greu de făcut cozonacul. În schimb îmi place să fac aluatul, să-l trântesc, să-l arunc. Mama lui Cozmin va face cozonac, anul acesta, cu siguranţă. Nuca nu are cum să lipsească din cozonac. Multă nucă, umedă, să nu fie uscată.
Andreea Romaniuc/Ştefania Băcanu