11 ani de la moartea lui Ion Dolănescu. Cele mai frumoase melodii ale cântărețului

11 ani de la moartea lui Ion Dolănescu © Arhiva

Joi, 19 martie 2020, se fac 11 ani de la moartea îndrăgitul cântăreț de muzică populară, Ion Dolănescu. Regretatul artist a încetat din viață la vârsta de doar 65 de ani, pe data de 19 martie 2009.

Atunci, pe 19 martie 2009, un echipaj SMURD a fost chemat de urgență la locuința lui Ion Dolănescu. Medicii ajunși la fața locului au încercat timp de o oră să îl resusciteze pe artist, însă în urma stopului cardiac pe care l-a suferit, acesta a decedat.

Artistul din județul Dâmbovița a lăsat în urma sa doi băieți, Ionuț și Dragoș, o avere muzicală fără margini, dar și o avere materială, pe care și acum, la mai bine de un deceniu de la moartea lui Ion Dolănescu, cei doi fii încă se luptă pentru a obține cât mai mult.

10 cele mai frumoase melodii ale lui Ion Dolănescu

Regretatul artist a lăsat în urma sa o mulțime de piese pe care românii încă le mai ascultă, însă câteva piese încă fac ascultătorului săîi tresare sufletul.

„M-am născut lângă Carpați”

„Gorjule, grădină dulce”

„De când sunt pe-acest pământ”

„Mândro, când ne iubeam noi”

„Să-mi trăiască nevestica”

„Neuitata mea, Maria”

„Au, lele, vino-ncoa” 

„Face-m-aș privighetoare” 

„Pe sub dealul cu izvorul” 

„Mi-e dor de baiatul meu”

Biografia lui Ion Dolănescu

Ion Dolănescu s-a născut pe data de 25 ianuarie 1944, Perșinari, Dâmbovița și a decedat pe data de 19 martie 2009, la București, la ora 16:05, în urma unei afecșiuni cardiace.

Pe lângă cariera muzicală, Ion Dolănescu și-a încercat norocul și în politică și între 2000-2004 a fost deputat în partidul PRM.

Ion Dolănescu a debutat la vârsta de 18 ani, la Casa de Cultură din Târgoviște, iar în 1966 a devenit solist la ansamblu ”Ciocârlia”.

Artistul a fost căsătorit cu Iustina Băluțeanu, iar apoi cu Maria Ciobanu, mama lui Ionuț Dolănescu. Apoi, în 1975, Ion Dolănescu a devenit tată pentru a doua oară, se năștea Dragoș Dolănescu, a cărui mama este Margarita Valenciano, din Costa Rica.

De-a lungul carierei, Dolănescu a înregistrat 50 de albume, pe discuri de vinil și CD. Ion Ilescu, la vremea când era președinte, i-a oferit lui Dolănescu pe data de 7 februarie 2004 Oridnul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer  Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro