Beatrice Rancea, dusă la audieri într-un dosar de fraudă. Fosta jurată, care este și directoarea Operei Naționale din Iași, e principalul suspect
Publicat pe 01.03.2021 la 13:39 Actualizat pe 01.03.2021 la 13:41
Opera Națională din Iași a fost asaltată de oamenii legii, luni, pentru efectuarea unor percheziții într-un dosar în care se cercetează presupuse fraude financiare. Beatrice Rancea, managerul instituției a fost ridicată și dusă la audieri, potrivit Digi24.
- Beatrice Rancea a fost dusă la audieri într-un dosar de fraudă.
- Directoarea Operei Naționale din Iași e principalul suspect
Beatrice Rancea, fosta jurată într-un concurs de televiziune, este audiată într-un dosar de fraudă, ea fiind principalul suspect. Procurorii au efectuat percheziții la Opera Națională din Iași, unde ea este directoare. În dosar se verifică subvențiile acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale Române și al Operei Naționale Române Iași, conform unui comunicat DIICOT.
Prejudiciul adus statului este de 5 milioane de lei, potrivit procurorilor DIICOT. Activitatea infracțională ar fi început în anul 2014, sub conducerea unui ”mananger al unor instituții culturale din municipiile Iași și București”.
Procurorii DIICOT au efectuat un număr de 26 de percheziții domiciliare, pe raza municipiilor Iași și București. Scopul acestora este de a destructura un grup infracțional specializat în delapidare și fals.
Beatrice Rancea este audiată într-un dosar de fraudă
„În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane.
Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași. (...)
Prejudiciul estimat în cauză, până în prezent, este de 5.000.000 de lei.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane”, se arată în comunicatul DIICOT, potrivit Digi 24.
Gruparea ar fi obținut sume mari de bani din bugetul statului pe care le-au folosit în interese proprii. Astfel, ar fi traficat sau însușit o cotă mare a subvențiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii. Infracțiunile s-ar fi produs în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București.